Becky Chambers - A Closed and Common Orbit

Lovelace on entinen avaruusaluksen tekoäly, nykyinen ihmiskasvoinen androidi. Lovelacen keho on niin taiten tehty, että se selviää ongelmitta niin pintapuolisesta kuin vähän syvällisemmästäkin tarkastelusta. Syytä onkin, sillä inhimillistä elämää simuloivan keinokehon rakentaminen on yksiselitteisesti kielletty – ja tekoälylle rangaistus siitä on kuolema.

Becky Chambersin A Closed and Common Orbit jatkaa epäsuorasti siitä, mihin The Long Way to a Small Angry Planet päättyi. Wayfarer-aluksen miehistö saa jatkaa omilla teillään; tässä kirjassa pääosaan nousee Wayfarerin entinen tekoäly Lovey, joka yhdessä teknonero Pepperin kanssa rakentaa Sidra-nimellä itselleen omaa elämää.

Kirja vuorottelee kertoen Sidran elämästä nykyisyydessä sekä Pepperin lapsuudesta tehdastyöhön jalostettuna orjana. Tarinat kytkeytyvät suoraan toisiinsa vain hetkittäin mutta ne tietyllä tapaa täydentävät toisiaan. Molemmissa on kyse inhimillisen elämän käsitteestä ja selviytymisestä vihamielisessä ympäristössä; Sidran nykyisyys painottuu ensimmäiseen, Pepperin menneisyys jälkimmäiseen.

Kuten Chambersin edellinen kirja, myös A Closed and Common Orbit kertoo ennen kaikkea ihmissuhteista ja tekee sen positiivisella otteella. Päähenkilöt riitelevät, kokevat ja aiheuttavat kolhuja, mutta tarinasta huokuu välittäminen.

Chambersin debyytti oli leppoisaa luettavaa, jota vaivasi hiukan haahuilu: kirjassa käytettiin paljon aikaa henkilöiden, paikkojen ja taustojen esittelyyn, jolloin siitä puuttui eteenpäin vievä voima.

A Closed and Common Orbit on edeltäjäänsä selvästi tiiviimpi paketti. Siinä on selvästi kaksi päähenkilöä, joista jompikumpi on aina kerronnan ytimessä, ja rinnakkain etenevissä tarinnoissa on selkeät lähtö- ja päätepisteet. Sarjan ensimmäinen osa toimii taustana mutta ei ole välttämätön kirjan lukemiselle.

Chambersin kirjaa on moitittu siitä, että se ei tuo mitään scifiin mitään uutta. Tämä on tavallaan totta: A Closed and Common Orbit ei esittele mullistavia konsepteja, eikä tarina erityisesti vaadi tieteistaustaa. Vaan genressä, jossa dystopiat jylläävät, olisi kyllä tilaa useammallekin Chambersin kaltaiselle kirjailijalle.