China Miéville - This Census-Taker

Kaikki alkaa siitä, kun poika näkee toisen vanhempansa tappavan toisen. This Census-Taker alkaa kauhuissaan pakoon juoksevasta lapsesta, joka ei kylän lasten auttamisyrityksistä huolimatta pääse isäänsä karkuun.

China Miévillen pienoisromaani on aikakaudeltaan epämääräinen. Paikoitellen kirja vihjailee sijoittuvansa maailmanlopun jälkeiseen maailmaan, mutta siinä on hyvin vähän mitään sellaista, mikä ankkuroisi ajankohdan tulevaisuuteen – esimerkiksi teknologiaa ei juuri esitellä.

This Census-Takerin pääosassa ovat ihmissuhteet ja yhteisön dynamiikka. Se puolestaan voisi konservatiivisuudessaan ja sulkeutuneisuudessaan olla mistä tahansa menneisyyden pikkukaupungista. Eristyneisyys vie ajatukset 1900-luvun alkuun ja kauemmaskin.

Kertoja on kaikesta päätellen tuo alun juokseva poika, enkä luultavasti paljasta liikoja kertomalla, että hänestä tulee myöhemmin väestönlaskija. Miéville sekoittaa pakkaa puhumalla kertojasta vaihtelevasti ensimmäisessä, toisessa tai kolmannessa persoonassa ja vaihtamalla välillä kerrontatapaa jopa kesken lauseen. En koe kerrontatavan juuri tuovan lisää kirjaan, jos ei sitten ärsyttävyyttä pidä tavoitteena.

This Census-Takerissa vuorottelevat väkivaltakuvaukset, ulkopuolisuuden tunne, pelko ja epävarmuus. Juonellinen epämääräisyys, avoimet kysymykset ja kirjalliset tehokeinot voivat olla aivan toimivia ratkaisuja, jos kokonaisuus on vahva. Tästä kirjasta en sellaista löydä.

China Miévilleä pidetään yhtenä uuskumman ykköstykeistä. Luettuani nyt This Census-Takerin ja aiemmin keväällä jakautuneesta kaupungista kertovan Toiset, olen kuitenkin taipumassa sille kannalle, että reaalifantasiasta kiinnostuneiden kannattaa ennemmin lukea vaikkapa Pasi Ilmari Jääskeläistä.