Sami Sundell
Sami Sundell
4 min read

Tags

Poliisi järjesti 22.-26.5. valvonta­tempauksen. Yleis­radio lainaa poliisin tiedotetta seuraavasti:

“Valitettavasti huomautettavaa löytyi kaikkien tien­käyttäjä­ryhmien toiminnasta. Erityisesti jouduimme puuttumaan jalka­käytävillä liikkuneisiin ajo­neuvoihin, kuten polku­pyöriin ja sähkö­potku­lautoihin, jotka eivät niille kuulu. Näissä tapauksissa kuljettajille määrättiin 180 sanktiota”, poliisi­tarkastaja Heikki Kallio Poliisi­hallituksesta kertoo tiedotteessa.

Polku­pyöräilijöille annettiin yhteensä 132 liikenne­virhe­maksua tai sakkoa. Kallio muistuttaa, että vain alle 12-vuotias saa ajaa polku­pyörää jalka­käytävällä ja hänkin ainoastaan siinä tapauksessa, ettei siitä aiheudu huomattavaa haittaa jalan­kululle.

Poliisi sakotti satoja tien­käyttäjiä liikenne­käyttäytymisen valvonta­viikolla – poliisi­tarkastaja hämmästelee autoilijoiden välin­pitämättömyyttä (Yle 30.5.2023)

Positiivista on, että otsikossa mainitaan poliisi­tarkastajan hämmästelevän autoilijoiden välin­pitämättömyyttä; siksi tuntuukin erikoiselta, että ensimmäinen lainaus kertoo “kaikkien tien­käyttäjä­ryhmien toiminnasta”, josta erikseen nostetaan polku­pyöräilijät ja sähkö­skuutit.

Jos nyt katsotaan poliisin tarjoilemia lukuja, ne näyttävät seuraavaa:

  • 132 liikenne­virhe­maksua tai sakkoa pyöräilijöille
  • 130 sakkoa suoja­tie­säännön noudattamatta jättämisestä moottori­käyttöisten ajo­neuvojen kuljettajille
  • 71 sanktiota kevyiden sähkö­ajo­neuvojen kuljettajille
  • 30 punaista valoa päin kävellyttä jalan­kulkijaa

Nouseeko näistä oikeasti jalka­käytävä­pyöräily siksi asiaksi, joka pitää erikseen nostaa esiin?

Tehtävän­annolla tuloksiin

Jos palaamme asiassa pari viikkoa taakse­päin, poliisi tiedotti silloin vielä tulevasta tehostetusta valvonnasta:

Valvonta kohdistuu siihen, noudattavatko ajo­neuvojen kuljettajat suoja­tie­sääntöjä. Pyöräilijöiden ja kevyen sähkö­ajo­neuvon kuljettajien liikenne­käyttäytymistä poliisi seuraa myös aktiivisesti eli ajetaanko jalka­käytävillä sekä noudatetaanko väistämis­sääntöjä ja liikenne­valoja.

Poliisi valvoo suoja­tie­sääntöjen noudattamista ja tien­käyttäjien käyttäytymistä liikenteessä (Poliisi 19.5.2023)

Kappas peijoonia! Poliisi kertoo tarkkailevansa tehostetusti suoja­tie­sääntöjen noudattamista ja jalka­käytävällä ajamista, ja valvonta­viikon lopputuloksena eniten sakkoja on jaettu suoja­tie­sääntöjen rikkomisesta ja jalka­käytävällä ajamisesta. Yllättävä tulos, kerta kaikkiaan – ja vieläpä toistuva:

“Valitettavasti huomautettavaa löytyi kaikkien tien­käyttäjä­ryhmien toiminnasta. Eniten puututtavaa löytyi jälleen jalka­käytävillä, joilla liikkui sinne kuulumattomia ajo­neuvoja kuljettajineen”, poliisi­tarkastaja Heikki Kallio Poliisi­hallituksesta sanoo.

Tiedote pyöräilijöiden ja skuuttien jalka­käytävällä ajamiseen keskittyneestä valvonta­päivästä 3.10.2022 (Poliisi 5.10.2022)

“Valitettavasti huomautettavaa löytyi kaikkien tien­käyttäjä­ryhmien toiminnasta. Eniten puututtavaa löytyi jälleen jalka­käytävillä, joilla oli sinne kuulumattomia tien­käyttäjiä”, poliisi­tarkastaja Heikki Kallio Poliisi­hallituksesta sanoo.

Tiedote jalka­käytävällä ajamiseen keskittyneestä valvonta­päivästä 12.4.2022 (Poliisi 14.4.2022)

“Poliisi joutui päivän aikana puuttumaan kaikkien tien­käyttäjä­ryhmien toimintaan. Eniten puututtavaa löytyi jalka­käytävillä, joilla oli sinne kuulumattomia tien­käyttäjiä”, poliisi­tarkastaja Heikki Kallio Poliisi­hallituksesta sanoo.

Tiedote jalan­kulkijoihin ja pyöräilijöihin keskittyneestä valvonta­päivästä 6.10.2021 (Poliisi 8.10.2021)

“Valitettavasti liikenne­käyttäytyminen ja sääntöjen noudattaminen ei ollut kaikkialla toivottua ja poliisi joutui päivän aikana puuttumaan kaikkien tien­käyttäjä­ryhmien toimintaan. Eniten puututtavaa löytyi jalka­käytävillä, joilla oli sinne kuulumattomia tien­käyttäjiä”, poliisi­tarkastaja Heikki Kallio Poliisi­hallituksesta sanoo.

Tiedote suojattomien tien­käyttäjien turvallisuuden parantamiseksi suoritetusta teho­valvonta­päivästä 8.4.2021 (Poliisi 9.4.2021)

Yksi on kuitenkin joukosta poissa:

“Valvonta­päivänä puutumme myös suojaamattomien tien­käyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin”, poliisi­tarkastaja Heikki Kallio Poliisi­hallituksesta sanoo.

??Poliisi valvoo suoja­tie­sääntöjen noudattamista ja tien­käyttäjien käyttäytymistä liikenteessä ?? (Poliisi 19.5.2023)

Pysäköinnin­valvonnasta ei tulos­tiedotteessa mainita sanaakaan. Tämä ei varsinaisesti ole yllätys, sillä asia tuntuu kiinnostavan poliisia harvinaisen vähän – pari vuotta sitten järjestettynä valvonta­päivänä jaettiin koko maassa kokonaiset kuusi pysäköinti­virhe­maksua pyörä­tielle pysäköinnistä. Tätä voi peilata vaikkapa Helsingin kaupungin ja poliisin muutaman viikon takaiseen nimenomaan pysäköintiin keskittyneeseen teho­valvonta­viikon­loppuun, jossa yhden viikon­lopun aikana yhdessä kaupungissa kirjoitettiin lähes viisi­sataa pysäköinti­virh­emaksua. Kyynikko voisi todeta, että kun pysäköinnin­tarkastajat olivat mukana ja kirjoittivat yli 400 parkki­sakkoa, ei poliisikaan kehdannut pitää käsiä taskussa.

En oikein tiedä, mitä poliisi­tarkastaja Kallio yrittää toistuvalla litaniallaan kaikista tien­käyttäjä­ryhmistä (mutta erityisesti pyöräilijöistä) sanoa. Ehkä se on tarkoitettu isälliseksi muistutukseksi siitä, että liikenteessä kaikki tekevät virheitä.

Kaikkien virheet eivät kuitenkaan ole saman­arvoisia. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jalka­käytävä­pyöräily on paha tapa, ja siitä pitäisi hankkiutua eroon. Kun samaan aikaan, samalla valvonta­viikolla, jaetaan autoilijoille saman verran sakkoja kuin pyöräilijöille tuntuu erikoiselta, että vakio­liturgia erityisesti jalka­käytävä­ajoneuvoilusta on edelleen tiedotteen ensimmäinen viesti. Kyllä, kyseessä on liikenne­rikkomus, mutta toisaalta suoja­tie­sääntöjen noudattamatta jättäminen tappaa ihmisiä, ihan joka vuosi.

Vastakkainasettelua

Suomen Kuvalehti kirjoitti 25.5. pyöräilystä ja siihen liittyvästä vastakkain­asettelusta. Tämä vastakkain­asettelu on osasyy siihen, miksi ihmettelen Kallion vakio­rimpsua.

Internetin kommentti­palstoilla elää sitkeä mielikuva huonosti käyttäytyvästä ja liikenne­säännöt heikosti osaavasta pyöräilijästä, joka ajaa miten tykkää. Helsingin Sanomat on käyttänyt viime viikot kohtalaisen määrän palsta­tilaa urputtaakseen Esplanadin katu­kokeilusta. Niin jutuissa kuin erityisesti kommenteissakin osansa saa erityisesti pyöräily, joka on jälleen kerran estämässä työssä käyvien, rehellisten kunnon ihmisten autoilua.

Samaan aikaan reaali­todellisuudessa 75 % Helsingin katu­alasta ja 63 % sen kanta­kaupungin katu­alasta on varattu henkilö­autojen käyttöön (ks. Koponen+Hildén) – Tampereella vastaavat lukemat ovat 73 % ja 58 %.

On aivan ymmärrettävää, että jalka­käytävällä ajava polku­pyöräilijä tai skuutti aiheuttaa säikähdyksiä ja jopa turvattomuuden tunnetta. Samaan aikaan kuitenkin kolme neljäs­osaa Helsingin ja Tampereen katu­tilasta on varattu henkilö­autoille ja on lähtö­kohtaisesti turvatonta jalan­kulkijalle.

Kun poliisi­tarkastaja nostaa tiedotteessa esiin jalka­käytävä­pyöräilyn, tai kun ministeriö puuhailee toimia sähkö­potku­laudoilla liikkumisen hillitsemiseen, he lisäävät tuota liikenne­muotojen välistä vastakkain­asettelua ja samalla jättävät huomiotta jättimäisen elefantin, joka seisoskelee keskellä tasan jokaista kaupunkia.

P.S. Jalka­käytävä­pyöräilystä muuten päästään tehokkaimmin eroon sillä, että tehdään sellaista liikenne­ympäristöä, jossa pyöräily on loogista, ja luodaan sellaista liikenne­kulttuuria, jossa kuka tahansa uskaltaa pyöräillä myös ajo­radalla. Tällä hetkellä kuitenkin elämme kulttuurissa, jossa ali­kulku­käytävän ansoittaminen betoni­porsaalla on ihan ok, koska muuten mopoilijat ja autoilijat ajavat siitä läpi – pitkin yhdistettyä jalka­käytävää ja pyörä­tietä.

P.P.S. Kallion “kaikki tien­käyttäjä­ryhmät” tuo väkisin mieleeni Tampereen pormestari­ohjelman kaikki liikenn­emuodot. Molemmissa on sisään­kirjoitettuja merkityksiä, jotka voisi rehellisyyden nimissä sanoa suoraankin.