Sami Sundell
Sami Sundell
4 min read

Tags

Tässä päivänä muutamana päädyin mainos­kampanjan kohteeksi. Hartwall tuo kesään uusia juomia, ja Facebookin algoritmit päättivät, että minä olen juuri se henkilö, jolle kannattaa mainostaa muisti­vettä.

Novelle B12 -veden mainos Facebookissa

Uutuus­vesi on maustettu kevyen hedelmäisesti, ja sen lisäksi siinä on koko päivän annos B12-vitamiinia. Mainoksen mukaan Novellen hörppiminen “boostaa muistia”.

Olen itse asiassa kirjoittanut aiheesta ennenkin. B12-vitamiini on toden totta elin­tärkeää, ja sen puute saattaa aiheuttaa esimerkiksi muisti­häiriöitä.

On kuitenkin kaksi eri asiaa lääkitä puutosta vitamiini­lisällä, ja väittää mainoksessa, että maku­veteen lisätty B12-vitamiini tehostaa – sillä sitähän “boostaamisella” tarkoitetaan – muistia. Tästä ei ole näyttöä: kun vitamiinia saa riittävästi, muisti toimii normaalisti. Lisä ei paranna muistia vaan vesi­liukoisena kulkeutuu elimistöstä luonnollisia teitä ulos.

Ihminen tarvitsee B12-vitamiinia hyvin vähän, suositeltu määrä on kaksi mikro­grammaa vuorokaudessa.1 Sitä on käytännössä kaikessa eläin­peräisessä ravinnossa, ja päivittäinen tarve täyttyy helposti; vuoro­kausi­annoksen saa vaikkapa parista keitetystä kanan­munasta tai kahdesta lasista maitoa.2 Kuten esi­merkeistä käy ilmi, myöskään lakto-ovo­vegetaristille riittävän annoksen saaminen ei ole aivan yli­pääsemätön ongelma.

Tyypillisesti B12-vitamiinin puutos johtuukin jostakin sairaudesta. Erityisesti maha­laukkuun liittyvät sairaudet heikentävät imeytymistä – kävin mekaniikkaa läpi tuossa aiemmassa kirjoituksessani. Jos vitamiinin imeytymisessä on ongelmia, Novellen sisältämät pitoisuudet eivät vajeeseen auta.

Lähetin Hartwallille palautetta, ja sainkin pian vastauksen.

Novelle Plus B 12 on kivennäis­vesi, johon on lisätty B12-vitamiinia. Tuote­lupaus perustuu Euroopan elin­tarvike­turvallisuus­viran­omaisen, EFSA terveys­väitteeseen, joka B12-vitamiinille on annettu.

Vastaus asiakas­palautteeseen 8.5.2020

Suomessa tosiaan noudatetaan koko EU:n laajuisia sääntöjä sen suhteen, millaisia väitteitä elin­tarvikkeista saa esittää. Jos tuotteen väitetään vaikuttavan terveyteen, väitteen täytyy pohjautua tutkimukseen, ja sen pitää olla viran­omaisen hyväksymä.

Järjestelmä on hetkittäin kankea, mutta tarkoitus on hyvä. Ihmiset haluavat pitää huolta terveydestään, joten terveys­vaikutukset ovat oiva tapa houkutella kuluttajia ostamaan tuotteita – ja juuri sen takia väitteiden tulee pitää paikkansa.

Mutta mutta… Hyväksyttyjen terveys­väitteiden rekisteri on julkinen, ja sen mukaan B12-vitamiinista voi sanoa, että se

  • edistää normaalia energia-aineen­vaihduntaa
  • edistää hermoston normaalia toimintaa
  • edistää normaalia homo­kysteiinin aineen­vaihduntaa
  • edistää normaaleja psykologisia toimintoja
  • edistää normaalia veren puna­solujen muodostumista
  • edistää immuuni­järjestelmän normaalia toimintaa
  • auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
  • osallistuu solujen jakautumis­prosessiin

Mikään näistä ei oikein osu julkaistuun mainokseen.

Aavistuksen surullista on, että Hartwallin julkaisu­tiedotteessa tuotetta kommentoi myös laillistettu ravitsemus­terapeutti:

“Koska B12-vitamiinin imeytyminen on heikkoa, voi päivittäinen ruoka­valio aivan hyvin sisältää monin­kertaisesti päivän B12-saanti­suosituksen, eikä vitamiinia voi saada liikaa. B12 on vesi­liukoinen vitamiini, jota elimistö tarvitsee aina verenmuodostuksesta aivojen vireyteen”, laillistettu ravitsemus­terapeutti Marianna Hölttä kertoo.

Hartwallin kesän uutuus­juomat tulevat myyntiin (25.3.2020)

Tämäkin on yhden­lainen silmän­kääntö­temppu: ravitsemuksen ammattilaisen kommentin voi helposti tulkita hyväksynnäksi. Vaan jos lainauksen lukee tarkkaan, se itse asiassa kertoo lähinnä B12-vitamiinin yleisistä ominaisuuksista.

Ehkä paras todistus tuotteen tarpeettomuudesta onkin, että julkaisu­tiedotteessa vahvinta, mitä yhtiön oma asian­tuntija suostuu B12-vedestä sanomaan on, että yli­annostuksesta ei tarvitse olla huolissaan.

Novelle Plus B12 Muistille on oiva esimerkki siitä, miksi terveys­väitteiden käyttö on säädeltyä. Se on tuote, jota kukaan ei varsinaisesti tarvitse. Vitamiini­lisä antaa kuitenkin mahdollisuuden myydä maku­vettä terveyttä edistävänä.

Nyt vain kävi niin, että Hartwallilla ei ilmeisesti riitä luotto hyväksyttyihin terveys­väitteisiin. Ja ymmärtäähän sen: “muistin boostaaminen” kuulostaa paljon myyvemmältä kuin “normaalien psykologisten toimintojen tukeminen”.

Harmi kyllä vain jälkimmäinen pitää paikkansa.

Tuote­kehityksen multi­huipentuma

Kuten sanottu, seka­syöjä saa mitä toden­näköisimmin vähintäänkin riiittävästi B12-vitamiinia päivittäisestä ruuastaan ilman mitään tarvetta lisä­vitaminointiin.

Koska vitamiinia on nimenomaan eläin­peräisissä tuotteissa, vegaanien tilanne on kuitenkin toinen: pelkästään kasviksista muodostuvassa ruoka­valiossa ei B12-vitamiinia luonnostaan ole. Niinpä sitä lisätään esimerkiksi moniin maidon korvikkeisiin, ja useimmat vegaanit kyllä tietävät, että vitamiinin saannista tulee tarvittaessa huolehtia lisä­ravinteilla.

Voisi ajatella, että tässäpä on vegaanille kätevä tapa pitää huolta B12-vitamiinin saannista ihan vain vettä juomalla. Eikö? No ei.

Novelle Plus -juomien uusin tulokas sopii lakto-ovo-vegetaristeille ja se on makeutettu hedelmä­sokerilla.

Hartwallin kesän uutuus­juomat tulevat myyntiin (25.3.2020)

Onneksi olkoon, Hartwall! Vaatii jo jonkin verran yrittämistä, että onnistuu kehittämään ei-vegaanisen kivennäis­veden.

P.S. Asiasta lisää kyseltyäni asiakas­palvelu täsmensi, että “boostaamisella tarkoitamme psykologisten toimintojen tukemista”. Monikohan ymmärtää sanan näin?

P.P.S. Miksiköhän mainostettavaksi asiaksi on valikoitunut juuri muisti? Esimerkiksi EFSAn paperissa esimerkeiksi normaaleista psykologisista toiminnoista mainitaan myös keskittyminen, oppiminen ja päättely.3

Edit 6.7.2020 Kävin hiukan vuoro­puhelua valvovan viran­omaisen kanssa, ja sen tuloksena Hartwall poisti muistin boostaamiseen viittaavat mainoksensa. Hartwallin sivuille on kuitenkin ilmaantunut mainos­sivu, jossa todetaan muun muassa näin:

“Novelle Plus B12 -kivennäis­veden vaikutus on tutkittu ja Euroopan elin­tarvike­turvallisuus­virasto on hyväksynyt terveys­väittämämme paikkansa­pitäviksi. Voimme perustellusti sanoa juoman vahvistavan aivojen toiminta­kykyä”, [Hartwallin vesien markkinointi­päällikkö] Hanna Seppälä kertoo.

Aivotkin kaipaavat vitamiineja (Hartwall)

En ole aivan vakuuttunut, että tuosta lainauksesta yksikään osa pitää tarkkaan ottaen paikkansa.

Korjaan kuitenkin sen verran kirjoitukseni lopetusta, että nyttemmin Hartwall on lisännyt B12-veden tuote­tietoihin veden sopivan myös vegaaneille. Ehkä asiaa piti hetki varmistella.

1 Terveyttä ruoasta – Suomalaiset ravitsemus­suositukset 2014_, PDF5.pdf

2 Fineli, https://fineli.fi/

3 Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to
vitamin B12 […]
(EFSA Journal, 2010), PDF