Sosiaalisessa mediassa levisi muutama päivä sitten ruutu­kaappauksia Kainuun ammatti­opiston koulutuksesta. Kahden päivän “Miten perustan homeopaattisen epidemia­koti­apteekin” -kurssi oli tarkoitus vetää huhti-touko­kuussa, mutta kiivaan palautteen ansiosta opisto päätyi perumaan kurssin.

KAO:n rehtori Raimo Sivonen summaa, että puheluissa ja viesteissä ihmeteltiin kuinka oppi­laitos on edes harkinnut lähtevänsä tarjoamaan verkko­koulutusta, jossa olisi opastettu perustamaan homeopaattinen epidemia­koti­apteekki.

“On suoraan sanottuna kysytty miten olemme tekemisissä tällaisen huuhaan kanssa. Koulutus ei ole linjassa minun opin­ahjoni peri­aatteiden kanssa ja eikä sitä järjestetä”, sanoo Sivonen.

Ammatti­opisto tarjosi kurssia homeopaattisesta epidemia­koti­apteekista… (Yle 17.4.2020)

Hyvä niin. Homeopatiaa ei pitäisi opettaa missään, ja erityisesti näin käynnissä olevan pandemian aikaan “epidemia­koti­apteekilla” mainostaminen tuntuu suoraan sanoen rikolliselta.

Ammatti­opisto toimi siis suora­selkäisesti. Tai siis melkein. Tai ainakin se pyrki nopeasti pesemään kätensä asiasta, eikä Ylekään vaivautunut asiaa sen kummemmin selvittämään.

Kantri-huuhaata vuosien varrelta

Kainuun ammatti­opisto on ollut mukana useissa Kantri-kehitys­hankkeissa, joissa ilmeisesti pyritään osin EU-rahoin teko­hengittämään hiljenevää maa­seutua. Ylenkin mainitseman, käynnissä olevan Kantri-Neuvo-hankkeen lisäksi on järjestetty ainakin Kantri & Co, Kantri-Sampo, Kantri-Inno, Kantri­Koulutus ja Kantri­Yritys.

Utare­terveyttä, mahlan taloudellistä hyödyntämistä ja mehiläis­hoidon perusteita käsittelevien kurssien lisäksi ohjelmissa on ollut koko ajan mukava huuhaa-vire. Menneiltä vuosilta löytyy muun muassa seuraavia kursseja:

 • Kasvien rohdos­käyttö ihmisillä -kokonaisuus (Kantri­Yritys, 2014). Verkko­kurssin yhtenä aiheena mainitaan mm. humoraali­oppi, ja kurssilaiset kävivät opinto­matkalla Sveitsissä tutustumassa muun muassa homeopaattisia valmisteita valmistavaan yritykseen ja sveitsiläiseen homeopatiaan.
 • Homeopatiasta apua nautojen hyvin­vointiin (Kantri-Inno, 2016)
 • Homeopatia -itse­hoito­kurssi (mahdollisesti lehmille, Kantri-Inno, 2016)
 • Homeopatia kasvin­viljelyssä ja tuholaisten torjunnassa (Kantri-Inno, 2017)

Homeopatiaa on siis ollut kurssi­ohjelmassa ainakin vuodesta 2014 lähtien.

Homeopatia on kuitenkin vain jää­vuoren huippu. Opistossa on järjestetty myös ainakin seuraavat kurssit:

 • Turve­hoitojen perusteet (Kantri & Co, 2016)
 • Aroma­terapian perusteet (Kantri & Co, 2017)
 • Bio­dynaamisen viljelyn perusteet (Kantri-Inno, 2017)
 • Ayurvedan perusteet (Kantri & Co, 2017). Kurssilaiset tekivät myös opinto­matkan Intian Keralaan Ayurveda-teemalla (pdf)
 • Kiinalaisen lääke­tieteen perusteet ja suomalaiset kasvit (Kantri & Co, 2017)
 • Aroma­terapeuttinen kasvohoito (Kantri & Co, 2017)
 • Kukka­terapia (Kantri & Co, 2017)
 • Aku­painannan perusteita (Kantri & Co, 2018)
 • Suklaa­hieronta ja tiibetiläinen hunaja­hoito (Kantri & Co, 2018)

Kukka­terapia on lääkäri ja homeopaatti Edward Bachin (1886–1936) kehittämä uskomus­hoito, joka on… no, homeopatiaa, mutta kukilla.

Bio­dynaaminen viljely puolestaan perustuu Rudolf Steinerin (1861–1925) antroposofisiin oppeihin ja on ikään kuin… no, homeopaattista maan­viljelyä, jossa olemattomiin laimennetut “preparaatit” ohjaavat astrologiasta kumpuavia kosmisia voimia.

Ayurveda on intialaista uskomus­hoitoa – siihen käytiin tutustumassa opinto­matkalla Keralassa (pdf). Kiinalainen lääke­tiede ei ole lääke­tiedettä vaan uskomus­hoito­kokoelma. Aku­painanta on aku­punktiota ilman neuloja – ja uskomus­hoito. Näitä näkee hetkittäin tarjottavan jopa sairaaloissa, mutta näyttöä niiden tehosta ei juurikaan ole.

Aroma­terapiaa, turve­hoitoa, suklaa­hierontaa ja tiibetiläistä hunaja­hoitoa voi pitää köykäisempinä hyvin­vointi- tai jopa kauneuden­hoito­palveluina. Niillekin pyritään kuitenkin mielellään kehittämään tieteelliseltä kuulostavia vaikutus­mekanismeja ja todellisia hoito­vaikutuksia.

Yleis­radion jutussa annetaan ymmärtää, että huuhaa ei sovi Kainuun ammatti­opiston linjaan. Artikkelissa kerrotaan, että kurssia on ihmetelty muun muassa Skepsiksen Facebook-ryhmässä. Sitä sen sijaan ei mainita, että opiston homepatia­kursseista on kerrottu yhdistyksen Skeptikko-lehdessä ainakin vuosina 2016 (pdf) ja 2017 (pdf). Maininnat ovat toki lähinnä sivu­lauseita, mutta aika helposti löydettäviä sellaisia.

Raimo Sivonen on toiminut Kainuun ammatti­opiston rehtorina vuodesta 2007. On erin­omaista, että huhti­kuulle suunniteltu kurssi peruttiin. Menneiden vuosien tarjontaa katsellessa näyttää kuitenkin selvältä, että huuhaa sopii ammatti­opiston ja sen rehtorin linjaan vallan mainiosti.