Seanan McGuire - Every Heart a Doorway

Eleanor Westin johtama sisä­oppi­laitos on koulu erikois­laatuisille lapsille. Vanhemmat etsivät lapsilleen erityistä paikkaa, sillä piltti­parat ovat – jos nyt aivan totta puhutaan – hiukan sekaisin päästään.

Lapsista jokainen on vieraillut fantasia­maailmassa. Satumaa ja sen sisään­käynti on heille jokaiselle erilainen, mutta kaikille on yhteistä se, että heidät on heitetty ulos maailmastaan. Lapset haluavat luonnollisesti takaisin, ja West lupaa parantaa heidät harha­kuvitelmistaan.

Todellisuudessa Westin tavoite on täysin päin­vastainen: hän on itse ollut yksi lapsista ja pyrkii auttamaan oppilaitaan pääsemään takaisin omaan maailmaansa. Kun sitten oppilaita alkaa löytyä kuolleina koulun tantereilta, uhkaa sisä­oppi­laitoksen salainen elämä järkkyä.

Seanan McGuiren pienois­romaani kertoo siis Peter Panin, Liisan tai Narnian tarinoiden nelikon kaltaisista lapsista. Se kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun satuun syöksyneet lapset palaavat meidän maailmaamme – mutta jättää silti portin auki paluun mahdollisuudelle.

Kirja yhdistelee vanhoja tarinoita modernimpaan kuvastoon tavalla, joka saa henkilöiden kokemukset tuntumaan melkein tutuilta. Se ei kuitenkaan ole mikään maagisten maailmojen keräilyerä, vaan tarina on tuore.

Täydellinen kirja Every Heart a Doorway ei missään nimessä ole. Alku on poukkoileva, ja loppua kohden kertomus kääntyy vähän turhankin itsestään­selväksi murha­mysteeriksi. Kirja pitää kuitenkin jatkuvasti otteessaan ja kieli on kovin kaunista.

Seanan McGuire oli muutama vuosi sitten Hugo-ehdokkaana viidellä teoksella samana vuonna – pari niistä tosin kirjailija­nimellä Mira Grant. En ole lukenut aiemmin hänen kirjojaan, mutta Every Heart a Doorway on jo voittanut sekä Nebulan että Locus-palkinnon. Lukemani perusteella se on todella vahva kandidaatti voittamaan myös parhaan pienois­romaanin Hugon.