Scott Lynch - The Republic of Thieves

Scott Lynchin Gentlemen Bastards -sarja noudattaa veijariromaanien kunniakasta perinnettä monimutkaisine huijauskuvioineen, hirveine virheineen ja improvisoituine viime hetken pelastuksineen. Fantasiamaailmaan sijoittuvat tarinat eivät tosin kaihda verenvuodatusta – vaikka pääsankari Locke Lamora on ennen kaikkea juonittelija, tarpeen vaatiessa hän on hyvinkin valmis erityisesti muiden suorittamaan väkivaltaan.

Sarjan kolmasosa The Republic of Thieves jatkaa suoraan siitä, mihin edellinen Red Seas Under Red Skies päättyi. Locke ja Jean Tannen pakenivat edellisen kirjan päättyessä Tal Verrarista, ja nyt matka johtaa Karthainiin, palkkamaagien kotikonnuille.

Kun aiemmissa kirjoissa esiteltiin välillä jo tarpeettomankin monimutkaisia huijauksia, The Republic of Thieves on huomattavasti edeltäjiään suoraviivaisempi. Locke ja Jean värvätään lähes väkipakolla Karthainiin vaalipäälliköiksi, eikä miehillä ole hetken vertaa aikaa valmistautua tehtäväänsä.

Niinpä lopputuloksena on tällä kertaa huomattavasti aiempaa puolivillaisempia suunnitelmia ja suoraviivaisempaa toimintaa. Hiukan yllättäin tämä kuitenkin toimii paremmin kuin edellisen kirjan juonet ja sivupolut. Jännitettä poliittiseen kuvioon tuo se, että vastassa olevan puolueen vaalikampanjaa johtaa Locken menneisyyden rakastettu, Sabetha.

Karthain-juonen sivussa esitellään aiempien osien tapaan pätkiä Locken menneisyydestä. Tällä kertaa tämä juonipolku on yhtenäinen kertomus, josta kirja itse asiassa on saanut nimensäkin – The Republic of Thieves on näytelmä, johon Locke kumppaneineen on nuoruudessaan osallistunut.

Lynch valottaa entistä enemmän Locken menneisyyttä, mutta paljon jää edelleen hämärän peittoon. Jos jotain negatiivista pitää hakea, niin Locken käyttäytyminen suuren rakkautensa lähettyvillä on perin yksiulotteista eikä oikein sovi kuvaan nokkelasta mestarivarkaasta. Kirjan alussa junnataan ehkä tarpeettoman pitkään sitomassa rusettia edellisen kirjan juonikuviolle, mutta se on siitä huolimatta koukuttavaa luettavaa heti alkumetreistä lähtien.

The Republic of Thieves vie Gentleman Bastards -sarjaa puhtaan seikkailufantasian suuntaan. Kirjan loppu kaivaa entistä selkeämmät lähtökuopat seuraavalle romaanille. Nähtäväksi jää, palataanko jatkossa takaisin huijariromantiikkaan.

Jos siis veijarifantasia kiinnostaa, Gentlemen Bastards on ehdottomasti suositeltavaa luettavaa. The Republic of Thieves on ehkä sarjan toistaiseksi vahvin osa.