Sami Sundell
Sami Sundell
3 min read

Tags

Parin viime viikon aikana olen nähnyt kiihtyvällä tahdilla Elovena Muru -mainoksia. Kaura­pohjaisen ruoka­rakeen mainostetaan olevan käytettävyydeltään lähellä jauhe­lihaa. Koska testailin lihan korvikkeita jo pari vuotta sitten, oli perin luontevaa hakea kokeiltavaksi myös pari pussia Murua.

Aloitetaan aiemman kirjoituksen tapaan taulukolla, jossa on Murun kaltaisia, lihaa korvaamaan tarkoitettuja proteiinin lähteitä.

g /100 g Elovena Muru Härkis Nyhtö­kaura Quorn Mifu Jauhe­liha
Energia (kJ) 970 904 865 441 371 1 000
Rasvaa 4,3 9,0 5,0 2,0 3,0 20,0
… josta tyydyttynyttä 1,0 0,7 0,7 0,5 0,2 8,4
Hiili­hydraatteja 25,0 13,0 9,2 4,5 1,3 0,0
… josta sokeria 1,0 2,0 0,25 0,6 1,3 0,0
Ravinto­kuitu 6,0 7,0 2,2 5,5 - 0,0
Proteiini 20,0 17,0 29,8 14,5 14,0 18
Suola 0,9 1,5 1,0 0,3 1,2 0,1
Hinta (€/kg) 12,40 15,56 15,79 13,17 10,27 5,84

Härkiksestä, nyhtö­kaurasta ja mifusta on tarjolla useita maku­vaihto­ehtoja, ja jalostus­astetta on nostettu tuomalla myyntiin monen­laista pihviä, pullaa ja brikettiä. Hintatietoista kuluttajaa ei ainakaan toistaiseksi kosiskella. On perin surullista, että kasvis­vaihto­ehtojen (ja mifun) hinnat ovat käytännössä täsmälleen samat kuin syksyllä 2016 uutuus­tuotteina, kun taas sika­naudan kilo­hinta on laskenut reilulla 60 sentillä.

Muru mainostaa olevansa kilpailijoitaan kaura­pitoisempi, ja se taitaa osaltaan näkyä myös ravinto­sisällössä. Hiili­hydraatteja siinä on selvästi enemmän kuin kilpailijoissa, proteiini­pitoisuus on hyvällä tasolla jääden vain nyhtö­kauralle. Hinnaltaan se on kasvis­vaihtoehdoista edullisin.

Ulko­näöltään Muru muistuttaa kylmää paistettua jauhe­lihaa; pieniä harmaita pötkylöitä, liha­myllyn läpi puristettua massaa. Vaihto­ehtoisesti rakeet voi rinnastaa myös kalan­rehuun, riippuen siitä, millaisia mieli­kuvia kuulijassa haluaa herättää. Raakana Muru on maultaan aavistuksen suolainen. Kauran tunnistaa, mutta maku on mieto.

Kokkailin Murusta paketin kanteenkin päässyttä pasta­kastiketta, ja tuon kokemuksen perusteella tuotteen paisto-ominaisuudet ovat kohdallaan; Muru ruskistuu muttei pala, ja pannulla sen rakenne säilyy mukavan irtonaisena.

Ruuassa Muru sen sijaan oli pieni pettymys. Olen rakentanut erilaisia pasta­kastikkeita kaikista taulukon tuotteista ja vielä muutamasta muusta sen päälle, ja suhteellisen yhteneväisellä reseptiikalla Muru on ehkä Härkiksen jälkeen joukon mauttomin; jos rakeisiin haluaa makua, on syytä käyttää reippaasti mausteita.

Ehkä isompi ongelma on kuitenkin Murun suu­tuntuma. Vaikka Murua tuli ruskistettua pontevasti, kastikkeeseen päästyään se tuntuu taikinalta. Rakeet eivät sentään hajoa puuroksi, mutta jauhe­lihalle korviketta etsivä tulee pettymään. Annan Murulle toden­näköisesti toisenkin mahdollisuuden, mutta ensi­kokemukset eivät olleet kovin mairittelevia.

En oikein tiedä, miten suhtautua Elovena-brändin harhautumiseen liha­tiskin tienoille. Toivon kuitenkin, että kukaan ei näin lihattoman loka­kuun yllyttämänä tartu Muru-pussiin ja kuvittele saavansa gourmetia; tuotteelle on ehkä käyttö­tarkoituksensa, mutta suoraa lihan korviketta etsivälle pettymys saattaa olla syvä.

Aiemman kirjoitukseni voin sen sijaan alle­kirjoittaa edelleen käytännössä muutoksitta. Vaikka olen löytänyt jonkin verran käyttöä maustetulle härkikselle ja hairahtanut pari kertaa myös mifuun, todelliset suosikit ovat samat kuin kaksi vuotta sitten.

Jos siis tavoitteena on vähentää lihan syömistä, ja uusien reseptien ja raaka-aineiden opettelu tuntuu työläältä, nyhtö­kaura löytyy yleensä liha­tiskiltä ja quorn pakasteesta. Molemmat toimivat mainiosti mitä moninaisimmissa ruuissa.

P.S. Mikä hiton jauhis?

P.P.S. Olenko se vain minä, vai onko nyhtö­kauran rakenne muuttunut aavistuksen hajoavampaan suuntaan?

P.P.P.S. Nopea wokki muutamalle: paista pussillinen quorn-kuutioita. Nappaa pois pannulta, heitä tilalle puolisen kiloa wokki-vihanneksia. Kypsennä, lisää quornit sekaan, täydennä parilla ruokalusikallisella hoisin-kastiketta. Tarjoile riisin kanssa.