Joulun pyhien myrskyksi some­lasissa on noussut turkulaisen kirjaston­hoitajan Facebook-päivitys. Päivityksessään kirjoittaja kertoo tuhonneensa Henry Laasasen Naisten seksuaalinen valta -teoksen. Aiheesta on uutisoitu ainakin Turun Sanomissa ja Helsingin Sanomissa.

Kirjaston­hoitajan FB-päivitys kuuluu näin:

Joulumieli pääsi yllättämään töissä: poistin yhden Henry Laasasen kirjan kokoelmasta, vaikka se oli hyvässä kunnossa ja sitä lainattiin paljon. Ei mennyt edes myynti­kärryyn, vaan suoraan rouhimoon.

Turun kaupungin­kirjaston kirjaston­hoitaja Facebook-päivityksessään 23. joulukuuta.

Tartun tässä pienehköön mutta olennaiseen nyanssiin: lainattiinko Laasasen kirjaa todella paljon?

Pirkanmaan kirjastojen PIKI-verkko­kirjasto antaa näppärästi tietoa lainaus­määristä. Koska en löytänyt Turusta vastaavaa tietoa, oletan Pirkanmaan lainaus­määrien heijastelevan ainakin jossain määrin valta­kunnallista suosiota. Tässä muutamia lukemia:

Tekijä Kirja Julkaisu­vuosi Lainauksia vuoden alusta Lainauksia kaikkiaan
Adichie, Chimamanda Ngozi,
kääntäjä Karhulahti, Sari
Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä 2017 347 347
Meriläinen, Rosa &
Seiko Salo, Sanna
Ne: kuukautis­kirja 2017 250 250
Huhta, Liisa &
Meriläinen, Rosa
Feministin käsi­kirja 2009 95 1 068
  Hullu akka: kirjoituksia naiseuden pimeältä puolelta 2010 90 1 027
Kettu, Katja &
Petäjäjärvi, Krista
Pimppini on valloillaan: naisiin kohdistuva seksuaalinen vallankäyttö 2012 75 1 065
Mäkinen, Arja Vaiettu rakkaus: elämää toisena naisena 2013 45 625
  Epä­neutraali suku­puoli­kirja: puheen­vuoroja suku­puoli­kysymyksistä 2016 32 38
Hännikäinen, Timo Ilman: esseitä seksuaalisesta syrjäytymisestä 2009 23 318
Niemelä, Jussi K. &
Tammisalo, Osmo
Keisarinnan uudet (v)aatteet : nais­tutkimus luonnon­tieteen näkö­kulmasta 2006 20 225
Laasanen, Henry Naisten seksuaalinen valta 2008 9 266
Härkönen, Kirsti Kunniallisen naisen taakka: raportti seksuaalisesta väki­vallasta Turkissa 2004 0 343

Hain summassa tieto­kirjoja, jotka ovat edes jollain tasolla rinnasteisia Laasasen teokseen: aihe­piirin perusteella suositeltuja, feminismiin ja nais­tutkimukseen liittyviä sekä ehkä Laasasen kanssa samaan viite­ryhmään vetoavat Timo Hännikäisen Ilman-essee­kokoelma ja perus­suomalainen Epäneutraali sukupuolikirja.

Tässä joukossa Laasanen ei todellakaan ole erityisen suosittu kirja. Vaikka joukosta jättäisi pois alku­vuodesta julkisuudessa olleen Chimamanda Ngozi Adichien feminismi­kirjan tai Rosa Meriläisen kirja­uutuuden, ainakaan Pirkanmaalla Naisten seksuaalinen valta ei ole erityisen laajassa kierrossa.

Kaikkien kirjojen lukemat ovat toki naurettavia verrattuna suosittuun kauno­kirjallisuuteen: esimerkiksi Enni Mustosen tänä vuonna ilmestynyttä Ruoka­rouvan tytärtä on lainattu 3 126 kertaa, Tommi Kinnusen viime­vuotista Lopottia 1 869 kertaa, Riikka Pulkkisen Parasta mahdollista maailmaa 1 856 kertaa. Laasasen teoksen kanssa samana vuonna 2008 ilmestynyttä Sofi Oksasen Puhdistusta on lainattu tänäkin vuonna eri versioina tuhat­kunta kertaa.

Voi tietenkin olla, että turkulaiset ovat innostuneet Laasasen markkina-arvo­teoriasta parin­muodostuksessa. Toden­näköisempää on, että ei se Laasasen menekki erityisen kovaa ole Varsinais-Suomessakaan.

Sen sijaan on hyvinkin mahdollista, että yksityisellä Facebook-tilillään kuitenkin lähinnä kavereille ja saman­mielisille viestivä kirjaston­hoitaja on pannut päivitykseensä hiukan ns. Lapin lisää. Teemme sitä aika ajoin itse kukin: kuorrutamme sosiaalisen median päivityksiä pienellä liioittelulla.

Kirjan suosiota ei kuitenkaan ole missään mediassa tarkastettu. Kukaan ei ole myöskään varmistanut esimerkiksi kyseisen kappaleen kuntoa. Ja miksi olisikaan – lähteenähän on aina luotettava yksityishenkilön some-tili.

Matalaakin matalampi julkaisukynnys

Journalismissa tunnetaan käsite uutiskynnys. Sillä tarkoitetaan kriteereitä, joiden perusteella uutisia valitaan julkaistavaksi.

Medialla ja erityisesti Helsingin Sanomilla on tässä kohtaa peiliin katsomisen paikka. Suomen suurin sanoma­lehti julkaisee uutisen, jonka ytimenä on täysin tuntemattoman turkulaisen kirjaston­hoitajan Facebook-päivitys. Maailmasta ei löydy sellaisia kriteereitä, joilla tämä on valta­kunnallinen uutinen.

Voidaan toki leikitellä, että aiheesta noussut kohu olisi peruste uutisoinnille. Vaan mistä se kohu oikein syntyi? Itse huomasin tapauksen ensimmäisenä Twitterissä, jossa sen nosti esiin – Henry Laasanen. Voi ihan perustellusti miettiä, oliko tuo some­vilinäkin enemmän tietoisesti rakennettua kuin aidosti syntynyttä.

Taulukkoon listaamistani kirjoista Laasasen teos on ainoa, johon on varaus. Oli kirjan poistolle syy mikä tahansa, Facebook-päivitys kääntyi lopulta Laasasen mainos­kampanjaksi – ja tässä häntä innolla avustavat sekä maakunnan että valtakunnan johtavat sanoma­lehdet.

P.S. Mainitsemani lainaus­kerrat koskevat muuten ainoastaan paperi­kirjoja. Erityisesti kauno­kirjallisuudesta on tarjolla myös ääni­kirjoja, monesta on lainattavissa myös e-kirja.

P.P.S. Ei sille Laasasen kirjan varaamiselle mitään todellista syytä ole – Pirkanmaan kahdeksasta kirjasta kuusi on vapaana hyllyssä.