Sami Sundell
Sami Sundell
8 min read

Tags

Kauppalehti aloitti vuoden räväkästi kertomalla, että monien asiantuntijoiden mukaan olemme vastaanottaneet avaruusolentojen lähettämiä signaaleja.

Avaruusolennot ovat yrittäneet ottaa meihin maan asukkaisiin yhteyttä viimeaikojen nopeilla radiosignaalipurkauksilla, monet tiedemiehet olettavat.

Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit (Kauppalehti 4.1.2017)

Oletetut yhteydenotot ovat niin kutsuttuja nopeita radiopurkauksia (FRB, Fast Radio Burst). Ne ovat suuritehoisia, muutaman millisekunnin kestäviä välähdyksiä, joiden lähde ainakin vaikuttaa olevan jossain Linnunradan ulkopuolella.

Yleensä purkauksia kammataan radioteleskooppien tuottamasta skannausdatasta jälkikäteen – ensimmäinen havaittu radiopurkaus FRB 010724 löydettiin vuonna 2007 vuonna 2001 kerätystä datasta. Kun purske kestää millisekunteja eikä lähdettä tiedetä, teleskoopin suuntaaminen vastaanottamaan pulssi tietoisesti on hiukan vaikeaa. Erään arvion mukaan radiopurskeita tapahtuu taivaalla noin 10 000 päivässä, mutta taivas on aika iso alue jatkuvasti kytättäväksi.

Tarkkaan ottaen alienien pesä näyttää sijaitsevan Ajomiehen tähdistössä:

Kaksi erillistä tähtitieteilijäryhmää on äskettäin havainnut radiopurskeita Ajomiehen tähdistöstä. Ne tulevat noin kolmen miljardin valovuoden päästä Linnunradasta.

Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit (Kauppalehti 4.1.2017)

Kyse on Astrophysical Journalissa viime vuoden lopulla julkaistusta artikkelista1, jossa kerrottiin kuudesta uudesta havainnosta. Aiemmin samalta suunnalta havaittiin kaksi pulssisarjaa vuonna 2015 sekä yksittäinen pulssi vuonna 2012.

Ilmiö on tosiaan erikoinen, mutta hyppäys eriskummallisuudesta älykkään elämänmuodon lähettämään viestiin on aika suuri tiedemiesten tekemäksi.

… Ja jos nyt ihan tarkkoja ollaan, eivät tiedemiehet sellaista varsinaisesti ole tehneetkään. Kauppalehden juttu on nimittäin käytännössä referaatti Tech Timesin artikkelista, jossa tosiaan spekuloidaan avaruusolentojen olemassaololla. Spekuloinnin lähde näyttää kuitenkin olevan kasvottomien tiedemiesten nimissä toimittaja.

Astrophysical Journalissa julkaistu, Kauppalehdenkin alkukimmokkeena ollut artikkeli kuvailee tuon Ajomiehen tähdistön signaalin erityispiirteitä ja pohdiskelee, mistä signaali saattaisi olla peräisin. Ainakaan nämä tiedemiehet eivät kuitenkaan esitä lähteeksi alieneita:

Koska FRB 121102 sijaitsee lähes varmasti galaksimme ulkopuolella ja signaali on toistuva, uskomme lähteen olevan nuori, galaksimme ulkopuolinen neutronitähti. Myös nuorten pulsarien tai magnetarien synnyttämät superjättimäiset pulssit23 tai magnetarien röntgenpurkausten kaltaiset radiopurskeet456 ovat mahdollisia malleja.

Scholtz et al.: The Repeating Fast Radio Burst FRB 121102: Multi-wavelength Observations And Additional Bursts1

Tämä ei ole mikään uusi selitys. Kun FRB 121102-lähteen havaittiin ensimmäistä kertaa lähettävän toistuvia pulsseja, esittivät tiedemiehet sen todennäköisimmäksi lähteeksi.. nuorta, galaksin ulkopuolista neutronitähteä.7

Väärinymmärryksiä merellä

Ylipäätään Kauppalehdellä – tai sen lähteellä Tech Timesilla – tuntuu olevan hankaluuksia ymmärtää nopeiden radiopurkausten luonnetta. Tai mitä sitä kursailemaan: hankaluudet ovat paljon tätä laajempia.

Vastaavanlaisia, samasta paikasta tulevia radiosignaaleja on havaittu jo vuodesta 2012. Yhteensä niitä on listattu 17.

Jos signaaleja olisi tullut vain yksi, se ei herättäisi tähtitieteilijöiden huomiota, mutta nyt määrää luonnehditaan merkittäväksi tai jopa merkillisen suureksi.

Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit (Kauppalehti 4.1.2017)

Kuka tarkkaan ottaen luonnehtii määrää merkillisen suureksi? On toki totta, että kyseinen lähde on poikkeuksellinen – itse asiassa se on ainut FRB-lähde, joka näyttää lähettäneen useamman kuin yhden purkauksen. Vaan jos FRB 121102 onkin lähettänyt 17 signaalia, kannattaa muistaa, että FRB:itä tunnetaan yhteensä vain parikymmentä kappaletta. Pienestä joukosta erottuu helposti, ja on aika varmaa, että näin harvoin havaittu ilmiö kiinnostaa tähtitieteilijöitä.

Seuraava väärinymmärrys tapahtuu seuraavassa kappaleessa:

Kaikki tämä on saanut monet astronomit arvelemaan, että signaalien lähteenä voivat olla älylliset olennot.

Esimerkiksi professori, fyysikko John G. Learned Havaijin yliopistosta väittää, että toistuvat signaalit eivät ole sattumaa. Hän laskee sattuman mahdollisuudeksi yhden 2 000:sta.

Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit (Kauppalehti 4.1.2017)

Aivan aluksi on hyvä huomata, että Kauppalehden linkeissä kukaan astronomi ei arvele signaalien lähteeksi älyllistä olentoa, eikä Havaijin yliopiston henkilösivulla väitetä mitään.

Seuraava huomattava asia on, että jos sattuman mahdollisuus on 1/2000, se tarkoittaa juuri sitä: on pienehkö mutta olemassaoleva mahdollisuus, että samalta suunnalta tulevat purskeet ovat vain sattumaa.

Se jäljelle jäävä 1999/2000 todennäköisyys ei kuitenkaan ole Kauppalehden vihjaama älylliset olennot, vaan luultavammin luonnonilmiö, jota emme vielä tunnista. Vaikka Tech Times väittää yksittäisen FRB-pulssin olevan “helposti selitettävissä”, tosiasia on, että me emme tiedä niiden lähdettä.

Ehkä isoin virhe Learnediin viitatessa on kuitenkin se, että Learnedin paperi ei puhunut toistuvien FRB-signaalien todennäköisyydestä lainkaan. Ei, kyse on vuonna 2015 julkaistusta artikkelista, jossa havaittiin siihen asti löydettyjen yhdentoista erillisen FRB:n dispersiomitan olevan osapuilleen 187.5:n kokonaislukumonikertoja.8 Harmi kyllä vuoden 2015 jälkeen löytyneet FRB:t eivät enää oikein täsmää tähän sääntöön.

Sumennetaan lisää

Jutun loppupuolella Kauppalehden uutinen alkaa lipua jo tietoisen epärehellisyyden puolelle.

Jotkut tutkija arvellevat, että signaalien lähteenä voi olla luhistuva tähti. Lähes samaan hengenvetoon spekuloidaan myös sillä mahdollisuudella, että signaalit aiheuttaisi älyllinen olento, joka olisi muokannut signaalia niin, että se näyttäisi tulevan kaukaa avaruudesta. Tällöin kyseessä voisi olla jopa jonkinlainen vakoilusatelliitti tai muu -laite.

Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit (Kauppalehti 4.1.2017)

Mikäköhän mahtaisi olla älyllinen olento, joka rakentaa vakoilusatelliitteja? Tech Times puhuu ihmisten tekemästä satelliitista, Learnedin paperi esittää mahdolliseksi lähteeksi ylipäätään jotakin ihmisen tekemää, kuten matkapuhelintukiasemia. Paperissa tosin mainitaan mahdollinen “ei-inhimillinen keinotekoinen lähde”, mutta vain jos muut vaihtoehdot voidaan sulkea pois – ja tämä perustuen tilastolliseen erikoisuuteen, joka näyttää sittenkin olleen vain sattumaa.

Entä sitten Stephen Hawking?

Maailman tunnetuin fyysikko Stephen Hawking ei kumoa muukalaisteorioita, mutta varoittaa yrittämästä ottaa yhteyttä lähettäjiin. Siitä voi lähinnä ongelmia.

“Jos avaruuden muukalaiset löytävät meidät, lopputulos voisi olla samanlainen kuin Kolumbuksen löytäessä Amerikan. Siitä seurasi paljon pahaa alkuperäisasukkaille”, Hawking sanoo.

Moni tutkija varmana: avaruusolennot lähettivät mystiset radiosignaalit (Kauppalehti 4.1.2017)

Hawking ei tietenkään kumoa muukalaisteorioita; sen lisäksi, että se on toki yksi etäisesti mahdollinen selitys, Hawkingin lausahduksella ei ole mitään tekemistä nyt tehtyjen FRB-havaintojen kanssa. Hawking on varoitellut mahdollisesta kontaktista vuosia, ja tämäkin lainaus on syyskuussa esitetystä dokumentista.

Hawkingin varoitus perustuu ajatukseen, että avaruuden muukalaiset saattaisivat käyttäytyä kuten ihmiset. Näin ajatellen voidaan toisaalta lähestyä FRB-signaalia kuten kristillisen tiedesivusto Reasons to Believen astrofyysikko Hugh Ross: lähettäisikö meidän kaltaisemme älykäs elämänmuoto jättimäisiä määriä energiaa laajalla taajuusalueella lyhyissä purskeissa? Miksi ihmeessä?

Todennäköinen syy

Jokseenkin vitsikästä on, että alien-maalailun ohessa esitetään myös sivuhuomautus, jonka mukaan “on esitetty myös teorioita, joiden mukaan signaalit olisivat lähtöisin neutronitähdistä.”

No niin tosiaan on – muun muassa koko uutisen perustana oleva artikkeli1 esittää neutronitähtiä todennäköisimmäksi signaalilähteeksi!

Jos lehti olisi malttanut odottaa pari tuntia, olisi lähteeksi ollut tarjolla myös The Independentin artikkeli, jossa kerrotaan FRB-purskeiden lähde.

Uunituore Naturessa julkaistu artikkeli nimittäin kertoo, että purskeen lähteen lähistöllä näyttäisi olevan himmeä, jatkuva radiosäteilyn ja myös näkyvän valon lähde.9 Artikkeli ei tosin kykene eikä oikein edes yritä esittää FRB-purskeille ja nyt löydetylle jatkuvalle säteilylähteelle selkeää yhteyttä, mutta se kuitenkin täsmentää lähteen todennäköistä sijaintia. Tuokaan paperi ei tarjoa päällimmäiseksi syyksi avaruuden muukalaisia.

Kauppalehteä voisi tietysti puolustella sillä, että lehden lähteenä käyttämä Tech Timesin artikkeli ei ole aivan parasta A-ryhmää. Ei sitä ole myöskään esimerkiksi New York Postin vastaava artikkeli.

Vaan ei se ole mikään puolustus. Jokainen lehti on vastuussa omasta julkaisustaan, ja Kauppalehti vielä vesittää alkuperäistä artikkelia entisestään. Artikkelissa yhdistetään toisiinsa liittymättömiä kommentteja ja saadaan sillä kuulostamaan niin kuin tiedemiehet aidosti uskoisivat radiopurskeiden olevan vieraan sivilisaation viestintäyrityksiä.

Avaruusolennot ovat epäilemättä houkutteleva aihe ja saavat ihmiset klikkaamaan kerran jos toisenkin. Vaan ajatelkaapa tätä: maailmankaikkeudessa on jotain, joka pukkaa millisekunneissa saman verran ulos saman verran energiaa kuin meidän Aurinkomme päivässä, kuukaudessa tai vuodessa. Eikö se tosiaan ole riittävän hämmästyttävää?

P.S. Kolmen miljardin valovuoden etäisyys arvioitiin dispersion perusteella alkuperäisen FRB 121102 -tapahtuman kuvanneessa artikkelissa vuonna 2014.10 Dispersiomittaus kuitenkin perustuu oletettuihin vakioihin. Joulukuussa julkaistussa paperissa sama lähde on löydetty kahden eri teleskoopin havainnoista, ja tämän perusteella sen minimietäisyydeksi Maasta on arvioitu 1 150 astronomista yksikköä – noin 172 miljardia kilometriä tai 0,018 valovuotta. Vertailun vuoksi Voyager 1 -luotain on tällä hetkellä kauimmaksi päässyt ihmisen tekemä laite, noin 138 astronomisen yksikön etäisyydellä Maasta. Ei taida olla vakoilusatelliitti.

P.P.S. Kuten sanottu, taivas on iso paikka, josta millisekunteja kestävien satunnaisten purskeiden suora havaitseminen on vaikeaa. Vuonna 2014 tässäkin onnistuttiin.11

1 Scholtz et al.: The Repeating Fast Radio Burst FRB 121102: Multi-wavelength Observations And Additional Bursts (Astrophys J 2016), doi:10.3847/1538-4357/833/2/177

2 Pen & Connor: Local Circumnuclear Magnetar Solution to Extragalactic Fast Radio Bursts (Astrophys J 2015), doi:10.1088/0004-637X/807/2/179

3 Cordes & Wasserman: Supergiant Pulses from Extragalactic Neutron Stars (Mon Not R Astron Soc 2016), doi:10.1093/mnras/stv2948

4 Lyutikov: Radio emission from Magnetars (Astrophys J Lett 2002), doi:10.1086/345493

5 Popov & Postnov: _Millisecond Extragalactic Radio Bursts as Magnetar Flares (arXiv 2013), arXiv:1307.4924

6 Katz: How Soft Gamma Repeaters Might Make Fast Radio Bursts (Astrophys J 2016), doi:10.3847/0004-637X/826/2/226

7 Spitler et al.: A Repeating Fast Radio Burst (Nature 2016), doi:10.1038/nature17168

8 Hippke et al.: Discrete Steps in Dispersion Measures of Fast Radio Bursts (arXiv 2015), arXiv:1503.05245

9 Chatterjee et al.: A Direct Localization of a Fast Radio Burst And Its Host (Nature 2017), doi:10.1038/nature20797

10 Spitler et al.: Fast Radio Burst discovered in the Arecibo Pulsar Alfa Survey (Astrophys J 2014), doi:10.1088/0004-637X/790/2/101

11 Petroff et al.: A Real-time Fast Radio Burst: Polarization Detection And Multiwavelength Follow-up (Mon Not R Astron Soc 2015), doi:10.1093/mnras/stu2419