Sami Sundell
Sami Sundell
2 min read

Tags

Microsoft nakutteli tänään viimeisen naulan laajamittaisen suomalaisen matkapuhelinkehityksen arkkuun. Tamperelaiset kyyditettiin aamulla kuulemaan epistolaa, ja pian Helsingin Sanomat osasikin jo kertoa, että puhelinten tuotekehitys käytännössä päättyy. 1 350 työntekijälle näytetään ovea. Musta päivä.

Hallitukselta hätäapua

Microsoftin tuotekehitys Tampereella loppuu kokonaan, joten ymmärrettävästi ennen kaikkea tamperelaiset kansanedustajat nousivat välittömästi vaatimaan hallitukselta toimia. Muun muassa SDP:n Sanna Marin ja Ilmari Nurminen vaativat tukea Tampereen kaupungille, Olli-Poika Parviainen (vihr) kiirehti tekemään asiasta kirjallisen kysymyksen.

Vaikka tässä sormiin osui opposition edustajia, huoli on kuitenkin kaikkien yhteinen. Sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) vakuuttivat iltapäivällä valtiovallan avittavan Microsoftilta työttömäksi jääviä työllistymisessä.

Ja hyvä niin. Tunnen sympatiaa työpaikkansa menettäviä kohtaan, tilanne ei varmasti ole helppo ja kaikki apu on tervetullutta. Siitä huolimatta pitää kysyä: miksi?

Tehokkaita tukitoimia

Nyt hallitus siis valmistelee erityistoimia, joilla Microsoftilta irtisanotut saadaan mahdollisimman nopeasti uusiin töihin. Laajemmassa mittakaavassa tätä on puuhattu jo pari vuotta: koko Sipilän hallituksen alkutaival on ollut pelkkää tuottavuusloikkaa ja kilpailukykysopimusta.

Kilpailukykyä pyritään nostamaan muun muassa jakamalla työttömille keppiä ja vähän lisää keppiä. 18.4. julkaistussa Työ- ja elinkeinoministeriön luonnoksessa hallituksen esitykseksi (PDF) ehdotetaan seuraavia toimia:

  • Työstä kieltäytymisen karenssia pidennetään 60 päivästä 90 päivään.
  • Työssäkäymisalueen ulkopuolelta tarjottu työ pitää ottaa vastaan samoin ehdoin kuin työssäkäyntialueella: matka ei ratkaise vaan aika, ja jos työnhakijalla on oma auto, matka-aika lasketaan sitä käyttäen.
  • Työnhakijalla ei ole oikeutta tuloperustaisesti kieltäytyä kokoaikatyöstä, jonka palkka on työttömyysturvaa pienempi.
  • TE-toimisto voi harkinnanvaraisesti poistaa ammattitaitosuojan – jos alalla ei TE-toimiston mielestä ole töitä, työnhakija voidaan pakottaa välittömästi ottamaan oman alan ulkopuolisia töitä.
  • Työttömyysetuus voidaan poistaa, mikäli työnhakija ei osallistu työllisyyttä edistävään toimintaan, vaikka toiminta ei olisi osa työllistymissuunnitelmaa

Ministeri Lindströmin esityksessä aiheesta (PDF) mainitaan lisäksi, että työnhakijalle tulee aiempaa tiiviimpi raportointivelvollisuus. Tarjolla on myös palkatonta työnäytettä, ja jo aiemmin syksyllä oli puhetta ansiosidonnaisen lyhentämisestä.

Mitä siis hallituksen tukitoimet Microsoftilta irtisanotuille voisivat olla? Ehkä työ- ja elinkeinoministeriö kiirehtii lakiesityksen voimaantuloa, jotta kannustustoimet saadaan mahdollisimman nopeasti käyttöön? Tehdäänkö vapaaehtoisesta työnäytteestä pakollinen? Tai kenties säädetään erikoislaki, jolla Microsoftin tarjoama taloudellinen tukipaketti verotetaan täysimääräisenä valtiolle? Luulisi siinä motivaation töiden löytämiseen kasvavan!

Vakavasti puhuen: kyse on Microsoftin tuotekehityksestä. Puhutaan siis it- ja elektroniikka-alan henkilöistä, oletettavasti kokeneista ja korkeakoulutetuista. Jos jopa hallituksen sisällä ollaan sitä mieltä, että näiden henkilöiden työllistämiseen tarvitaan erityistoimia, kannattaisikohan tuota työttömien olojen kurjistamista ja TE-toimintaa kokonaisuudessaan miettiä uudelleen?

TE-toimistoissa oli viime kuussa 340 900 työtöntä työnhakijaa. Tilanne tuskin ratkeaa yksittäisiin irtisanomisuutisiin kohdistuvilla hallituksen erikoisprojekteilla.