Teemu Selänne on viime aikoina viihtynyt parrasvaloissa. Miehen yhteiskunnallinen kommentaari on saanut ehkä tarpeettomankin paljon julkisuutta.

Hiukan vähemmälle huomiolle jäi viime viikolla Helsingin Sanomissa julkaistu haastattelu, jossa eläköitynyt jääkiekkoilija oli omassa elementissään: turvapaikanhakijoiden sijaan keskityttiin kaukalon sisäpuoliseen elämään. Tästä tuskin saa aikaan mitään kovin kulmia nostattavaa.

… Paitsi, kun aiheena on kaukaloväkivalta.

Muistan kun itse tulin liigaan, se oli selkeä peli.

Jos sikailit toisen jengin tähtipelaajaa vastaan, oman jengin tähtipelaajaa tultiin sikailemaan. Se oli reilu peli. Kovaa saa pelata, mutta kaikki ylimääräinen sikailu loppui.

Oli sellainen rehti meininki. Ei mitään ylilyöntejä. Silloin oli pelaajilla itsellään oma vastuu. Sitten NHL-muutti instigator-säännön, eli jos menet kostamaan jollekin, saat kauheat sanktiot. Ennen vanhaan kun sitä ei ollut, vallitsi vähän sellainen villin lännen laki. Paha sai aina palkkansa.

Teemu Selänne, HS 4.3.2016

Selänteen kommentit ovat aika lailla avointa kaukalopoliisien ihannointia. Hyviä jätkiä, jotka pitivät yllä kovaa mutta rehtiä lakia. Mitään ylilyöntejä ei tapahtunut, kuten Selänteen kertomasta esimerkistä voi havaita:

Kun pelattiin Chicagoa vastaan Winnipegissä, Steve Smith veti muutaman kerran poikittaisella minua niskaan maalin edessä. Tie Domi meni sanomaan, että kerran vedät vielä, niin sitten putoat.

Smith teki vielä kerran ja joutui pudottamaan hanskat. Hän kaatui oman jalkansa päälle. Sääri- ja pohjeluu poikki, yhdeksän kuukautta pois kehästä. Kyllä hän varmaankin sen jälkeen alkoi miettiä, että kannattikohan sitä tehdä? Tämä on vain yksi esimerkki.

Teemu Selänne, HS 4.3.2016

Itse kun en lätkää seuraa, täytyy vain luottaa Youtube-videoon ja tappelukuvaukseen:

They dropped the gloves and both fighters missed with their punches. Domi then landed a huge left and knocked Smith completely out. As Smith is going down, his right leg breaks in about 3 places. Domi climbs on top and just keeps on throwing punches until the linesman come in.

jayc948, Hockey Fights forum

Jep. Ei mitään ylilyöntejä. Sivumennen sanoen: Domi keräsi 16-kautisella urallaan 3 515 jäähyminuuttia reilussa tuhannessa pelissä, Smith 2 139 minuuttia 804 pelissä.

Kummallista on, että toimittaja komppaa mukana. Vaikka väliin tiputellaan tilastoja ja pohdintaa lajin muuttumisesta, tappelupukareita kuvaillaan hyvätapaisina herrasmiehinä. Kaukaloiden koodi sai “hyvät miehet tekemään väkivaltaisia asioita”, joilla he suojelivat itse peliä. Nyrkkisankarit rinnastetaan samuraihin ja keskiaikaisiin ritareihin.

Vaihdetaan hetkeksi kontekstia. Kuvitelkaa kuka tahansa haastateltava lausumaan: “Vaimo nalkutti, ja minä varoitin. Kaatui sitten portaissa, poskiluu murtui. Kyllä hän varmaankin sen jälkeen alkoi miettiä, että kannattikohan sitä tehdä.” Päästäisikö kukaan toimittaja tällaista lausahdusta lehteen saakka? Ilman kyseenalaistamista, ilman kohua?

Hyväksyttävä loukkaantumisriski

Jutussa kerrotaan, kuinka NHL on sääntömuutoksilla pyrkinyt vähentämään tappeluita, ja onnistunutkin siinä. Selänne kuitenkin kokee, että kaukalopoliisit tekivät pelin pelaajille turvallisemmaksi.

Ja miksipä ei kokisi: hän oli yksi niistä pelaajista, joita poliisit aktiivisesti suojelivat. Viis siitä, että tilastot näyttävät tappeluiden vähentyneen. Tai siitä, että NHL on viime vuosina ollut useammankin joukkokanteen kohteena, kun entiset pelaajat vaativat liigalta korvauksia vähäteltyjen vammautumisriskien takia.

Eikä noita vammoja tapahdu ihan vähän. Vuosia 2009–2012 tarkastelleessa tutkimuksessa todettiin, että loukkaantumisten hinta on noin 218 miljoonaa dollaria kaudessa. Puolet NHL-pelaajista joutui jättämään loukkaantumisen takia väliin ainakin yhden pelin.

Puhutuin ongelma jääkiekossa – ja monessa muussakin urheilussa – ovat toistuvat lievät aivovammat. Tietoa määristä on ilmeisesti hankala saada, mutta niitä on sen verran paljon, että jotain täytyy tehdä.

Eräs NHL:n haastaneista pelaajista on Bernie Nicholls, suhteellisen menestynyt keskushyökkääjä, joka pelasi vuosina 1981–1999 – Selänteen kuvailemina vanhoina hyvinä aikoina. Nicholls kirjoittaa NHL-uran aiheuttaneen pysyvän aivovaurion. Hän kärsii muistihäiriöistä, huimauksesta ja päänsärystä ja kertoo näkevänsä alumnitoiminnassa, kuinka monilla entisillä pelaajilla on muisti- ja vihanhallintaongelmia.

Mutta pääasia, että ei rotat hypi silmille.

P.S. Tiedättekö muuten, mikä on aavistuksen vitsikästä? Domi–Smith-tappelu tapahtui 24.2.1994. Selänne puolestaan oli loukkaantunut kuukautta aiemmin. Akillesjännevamma piti Selänteen poissa pelistä koko loppukauden, joten hän ei edes pelannut kuvailemassaan pelissä.

P.P.S. Se Selänteen mainitsema instigator-sääntömuutos muuten tapahtui kaudella 1992–1993 – Selänteen debyyttikaudella.

P.P.P.S. Selänne siis kuvaa, kuinka aiemmin pelaajan A käytös pelaajaa X kohtaan kostettiin saman tiimin pelaajalle B. Mikä kohta tässä oli sitä reilua peliä?