Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomen niemelle on synnyttänyt monenlaisia lieveilmiöitä. Kevyimmillään tämä on ollut pienimuotoista kiusantekoa, pahimmillaan on heitelty ilotulitteita tai polttopulloja – tasavallan presidentin sanoin siis syyllistytty murhapolttoon.

Jostain syystä näitä tapauksia kommentoitaessa puhutaan toistuvasti humalatiloista, päähänpistoista, leikkimisestä, yksittäistapauksista. Ja niitähän ne toki ovatkin, kohteet vain tuntuvat olevan sangen yksituumaisesti valikoituneita.

Yksilöllinen sananparsi suotakoon myös viranomaiselle, mutta paikoitellen poliisin kielenkäyttö tuntuu turhankin kepeältä. Kun ilmapiiri on mitä on, sanat on syytä asetella tarkkaan.

Uhkaavat ulkomaalaiset

Keski-Uusimaa-lehdessä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Markku Tuominen kertoi naisten itsepuolustuskurssia käsittelevän jutun yhteydessä, että “jos ulkomaalainen pyrkii lähikontaktiin, on vain poistuttava paikalta ja oltava tarvittaessa yhteydessä hätäkeskukseen”. Kommentti ymmärrettävästi herätti huomiota. Helsingin Sanomille Tuominen kertoi puhuneensa nimenomaan uhkaavista tilanteista, Iltalehdessä hän puhuu “todella epätyypillisestä kontaktista, jolla on eroottinen tarkoitusperä”.

Olisiko kommentti kannattanut muotoilla toisin?

- Ajattelin tuota kirjoittaessani. Kuva on varsin pelkistetty, mutta luotin, että suomalainen lukija tajuaa, mitä poliisi hakee ja minkälaista tilannetta poliisi tarkoittaa. Lehdistössäkin on kerrottu näistä tapauksista, joissa nuoria neitoja on ahdisteltu. Näistä tilanteista kannattaa vetäytyä pois eikä kannata väitellä mitään, sillä kielimuuri on todennäköisesti valtava.

- Olen tajunnut nyt, että sosiaalinen media on vaarallinen ympäristö, jossa asia on helppo kärjistää toisenlaiseksi kuin miksi se oli tarkoitettu.

Markku Tuominen Iltalehdessä 2.1.2016

Koko muussa jutussa ei puhuta sanaakaan ulkomaalaisista. Tokihan kyse voisi olla toimittajan haastatteluun ujuttamasta sanasta, mutta Tuomisella olisi ollut nyt ainakin kaksi eri tilaisuutta korjata neuvonsa neutraalimmiksi. Sen sijaan hän päätyi stilisoimaan “lähikontaktin” määritelmää.

Anteeksi nyt vain, Markku, mutta ei kyse ole sosiaalisesta mediasta. Kun poliisi antaa neuvoja ahdistelijan, hyökkääjän tai uhkaajan sijaan ulkomaalaisen kohtaamisen varalta, siinä pääsi juuri käymään freudilainen lipsahdus rasismin puolelle. Jos ohjetta kirjoitettaessa on ihan ajateltu, kyseessä ei tainnut olla edes lipsahdus.

Partiot kaduille monessa kaupungissa

Vuoden vaihtuessa huomiota on herättänyt myös eri kaupungeissa käynnistynyt katupartiotoiminta. Soldiers of Odin aloitti toimintansa Kemissä muun muassa turvaamalla uimahallia huhuilta. Nyt sotilaat ovat rantautuneet myös Joensuuhun. Asikkalassa puolestaan paikallinen yhdistys jalkautuu Vääksyyn.

Poliisin suhtautuminen katupartioihin näyttää muutamien näkemieni juttujen perusteella vaihtelevan neutraalista varovaisen myönteiseen – pääsääntöisesti tyydytään korostamaan, että katupartiotkaan eivät saa rikkoa lakia. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kommentit tuoreessa Helsingin Sanomien jutussa kohottavat kuitenkin kulmakarvoja.

Katupartiotoimintaa harjoittavat muun muun äärioikeistolaiset ryhmät kuten Suomen vastarintaliike ja Soldiers of Odin. Pidättekö ongelmana, että toiminta on osittain äärioikeistolaisten toimijoiden käsissä, poliisiylijohtaja Kolehmainen?

”En ota yksittäisiin ryhmiin kantaa, onko jokin parempi kuin toinen. Kaiken toiminnan pitää tapahtua lain puitteissa”, Kolehmainen vastaa.

Poliisiylijohto hyväksyy kansalaisten katupartioinnin…, Helsingin Sanomat 5.1.2016

Noin periaatteellisella tasolla, jos tosiaan pitäisi valita satunnaisten Odinin poikien tai vaikkapa Varisverkoston välillä, poliisijohtajan kantaa ottamattomuus olisi ymmärrettävää. Vaan ei kai tällaisesta valinnasta ole kysekään.

Ei siis ihme, että paria tuntia myöhemmin Kolehmainen päivitti lausuntoaan Lapin Kansalle:

Poliisiylijohtaja painotti lehtemme puhelinhaastattelussa, että tarkoitti katupartioinnilla vanhempainyhdistysten ja kaupunginosayhdistysten kaltaisia toimijoita.

Kolehmainen tai Suomen Poliisi ei kannata rasistisessa tarkoituksessa järjestettyä katupartiointia.

– Haastatteluni liittyi siihen, että talkootyö on Suomessa kärsinyt osallistujien niukkuudesta. Halusin sanoa, että esimerkiksi nuorison käytös voi rauhoittua, jos tietää omien vanhempiensa liikkuvan kaduilla, Kolehmainen painottaa.

Poliisiylijohtaja: Rasistisin perustein tehty katupartiointi on tuomittavaa, Lapin Kansa 5.1.2016

Joko puhelinlinjoissa tai toimittajan ulosannissa on ollut isosti vikaa, jos Helsingin Sanomien suora kysymys äärioikeistolaisista katupartioista on tulkittu kysymykseksi vanhempainyhdistyksistä ja talkootyöstä.

Vielä marraskuun alussa suojelupoliisi varoitteli äärioikeistosta. Poliisihallituksen tiedotteen mukaan turvallisuuden ylläpidon pitää olla “viranomaisjohtoista ja viranomaistoimintaa ainoastaan tukevaa”. Odinistit ilmoittavat komentokeskuksen sijaitsevan Kemissä, Vääksyn partioista poliisi kuuli toimittajalta. Kuulostaako viranomaisjohtoiselta?

Kaksi kuukautta sitten äärioikeiston organisoitumisesta kannettiin huolta. Nyt poliisiylijohtaja varoo ottamasta kantaa ja toteaa “kaiken vapaaehtoisen olevan hyödyksi vaikeina aikoina”.

Kokoontumisen ja liikkumisen vapaus lienevät sen verran syvälle oikeusjärjestelmään pultattuja, että jos toiminta ei riko lakia, poliisin ei sitä tietenkään tulekaan estää. Vaan kun kyse on ääriliikkeiden toiminnasta, välttämällä ottamasta kantaa tulee samalla ottaneeksi kantaa. Jos jotain posiitivista hakee, Kolehmainen sentään onnistui korjaamaan lausunnostaan oikeaa kohtaa.

P.S. Kouvolassa hätämajoituskeskusta polttopullolla heittänyt mies sai tuhotyön yrityksestä vuoden vankeutta. Koventavana perusteena käytettiin rasistista motiivia – ja ihan aiheellisesti, vaikka Arto Luukkanen (ps) vastaan väittäisikin. Ajatteleminen ei tee rasistia, ei myöskään taloustilanteesta huolestuminen. “Hallituksen kritisoiminen” yrittämällä murhapolttaa turvapaikanhakijoiden asuintiloja sen sijaan tekee.

P.P.S. Ylen jutun mukaan Asikkalan yhdistystä ei perustettu pelkästään vastaanottokeskuksen takia. Sen verran merkittävä asia vastaanottokeskus kuitenkin on, että se pääsi yhdistyksen sääntöihin. Osallistuukohan yhteistyöelimen toimintaan paljonkin vastaanottokeskuksen asukkaita?

P.P.P.S. Kölnissä uutena vuotena tapahtuneet ryöstöt ja ilmeisesti järjestelmälliset naisten ahdistelut ovat tietenkin tuomittavaa toimintaa. Esimerkiksi BBC:n uutinen aiheesta on jokseenkin surrealistista luettavaa. Jopa siinä määrin, että uutisoinnin uskottavuus kyseenalaistuu.