Sami Sundell
Sami Sundell
2 min read

Tags

Eilen isommin uutisotsikoihin nousseiden äärioikeistolaisten katupartioiden ohella Suomessa harrastetaan muunkinlaista partiointia. Esimerkiksi Poliisihallitus nostaa tiedotteessaan esiin porilaisen Pormestarinluodon asukasyhdistyksen yöpartioinnin.

MTV puolestaan nostaa uutisessaan esiin Pihtiputaan muutama vuosi sitten perustetut Yöpyövelit. Pyövelit ovat uutisen mukaan peijoonin tehokkaita:

Murrot ovat pudonneet Pihtiputaalla toiminnan myötä minimiin.

– Ainakin tilastojen valossa, kyllä! myhäilee yksi Yöpyöveleiden kantavia voimia, Kimmo Järvelin.

[…]

Sitä, kuinka paljon Yöpyövelit on vähentänyt rötöstelyä Pihtiputaalla on mahdoton sanoa, mutta arvioita siitä liikkuu: ainakaan murtoaaltoja ei ole enää ollut.

– Tilastojen valossa murrot ovat vähentyneet merkittävästi, kertoo Järvelin.

Yöpyövelit partioi Pihtiputaalla, MTV 5.1.2016

Juttu kertoo kansainvälisten liigojen tekemistä murroista ja mainostaa tilastojen näyttävän partioinnin tehoavan.

Harmi kyllä jutun ainoana lähteenä on Yöpyövelit itse, eikä toimittaja useammasta vinkistä huolimatta katso tarpeelliseksi kysellä noiden tilastojen perään.

Koska olen luonteeltani utelias, kävin vilkuilemassa Tilastokeskuksen rikos- ja pakkokeinotilastoa. Omaisuusrikoksien osalta Pihtiputaan viime vuosien lukemat näyttävät tältä:

Rikos 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
Omaisuusrikokset yhteensä 93 63 124 89 96 88 86
Varkausrikokset yhteensä 49 38 73 60 60 57 62
Tunkeutuen tehdyt varkausrikokset 18 19 40 31 28 24 31

Näiden lukemien perusteella siis Pihtiputaalla oli vuonna 2011 pienehkö piikki omaisuusrikoksissa, sen jälkeen on ollut suurin piirtein tasaista. Ehkä Yöpyövelit perustettiin tuon piikin innoittamina ja tasaantuminen on partioinnin ansiota.

Partioinnin aloittamishetki tosin jää hiukan epäselväksi. MTV:n jutussa puhutaan kolme vuotta jatkuneesta toiminnasta, mutta Twitterissä minulle vinkattiin Yleisradion juttu vuodelta 2013, jossa uutisoidaan juuri perusteilla olevasta partiointiyhdistyksestä. Ylen jutussa on myös jututettu poliisia:

Poliisille Yöpyöveleiden toiminta passaa vallan hyvin.

- Omaa omaisuuttaan saa vahtia niin paljon kuin haluaa, ja mitä tarkemmat tunnistetiedot saadaan, sen helpompaa rikos on selvittää. Ja kun tulee tietoon, että täällä vahditaan, niin toiminta saattaa jopa ehkäistä rikoksia ennalta, sanoo ylikonstaapeli Jari Tikanoja Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Yöpyövelit partioivat Pihtiputaalla, Yle 26.9.2013

En tiedä, millaisia tyyppejä Yöpyövelit ovat – mahdollisesti erinomaisen joviaaleja heppuja, vaikka partion nimi ei hyvää lupaakaan. Partiointi, ja ylipäätään liikenne kylällä saattavat hyvinkin vähentää rikollista toimintaa. Vaan MTV:lläkin luulisi olevan sen verran kokemusta uutisten toimittamisesta, että olisi tarkastanut rikostilastot jostain muualta kuin omaa toimintaansa promoavalta partionjohtajalta. Nyt toimittaja kyselee kommentteja kansainvälisen rikosliigan toiminnasta rivikansalaiselta.

Yöpyöveleissä on myös nelijalkaisia jäseniä:

Yöpyöveleillä on apunaan myös saksanpaimenkoira Friia, joka on varsin hyödyllinen.

– Tuossa oli yksi keissi, missä meillä sattui olemaan koira mukana. Kaveri meinasi lähteä karkuun, mutta kun nousin autosta pois koiran kanssa, niin karkuhalukkuus hävisi saman tien.

MTV 5.1.2016

Passaakohan poliisille myös partiointi koiran kanssa? Olisikohan poliisilla ollut jotain arviota murtojen määrän kehityksestä? Ehkäpä joku olisi voinut kertoa murtoliigojen toiminnasta Suomessa, Pihtiputaalla ja sen lähiympäristössä? Luenko minä tilastoja väärin? Luenko edes oikeita tilastoja?

Mahdollisesti. Näihin kaikkiin kysymyksiin olisi voinut saada vastauksen, jos olisi tehty journalismia.

P.S. Jos Soldiers of Odinin nokkamieheen on uskominen, maahanmuuttajat vain odottavat puukarahkojen kanssa tilaisuutta käydä kantasuomalaisten kimppuun. Sekä Lännen Media että esimerkiksi Yle ymmärtävät kuitenkin kysyä asiasta toisen mielipiteen.