Sami Sundell
Sami Sundell
1 min read

Tags

Timo Soini (ps) kirjoittaa tuoreessa Hymy-lehden kolumnissaan Neiti Parkkosesta viitaten mitä ilmeisimmin Iltalehden poliitikan toimittaja Tommi Parkkoseen. Sulavakielisyydestään tunnetun ulkoministerin viiltävä pilkka herätti aiheellisesti huomiota.

Soinin seksistinen ja naisia väheksyvä kommentointi ei kuitenkaan ole kirjoitukseni aihe. Sen sijaan ajattelin peilata sitä toiseen, myös jonkin verran julkisuutta saaneeseen kirjoitukseen.

Ville Hyvönen nimittäin kirjoitti maanantaina eräänlaisen avoimen kirjeen “portaidensärkijöille, polttopullonheittäjille, naisten ja lasten uhkailijoille sekä muille raiskausfantasioijille”. Hyvönen kehottaa näitä kohdistamaan kiukkunsa niihin, joilla on valta muuttaa asioita – hallituspuolueisiin. Hän kirjoittaa muun muassa näin:

Mies joka ratsastaa naisilla, lapsilla ja veteraanivainajilla taisteluun vielä itseäänkin huonommassa asemassa olevia vastaan ja kohdistaa terroritekoja puolustuskyvyttömiin, ei ole mies vaan paskahousu.

Jos teillä on yhtään munaa, kohdistatte lailliset mielenilmaisunne niihin tahoihin, jotka ovat vastuussa siitä, että hyvinvointivaltiota tietoisesti puretaan ja pienituloisilta ja keskiluokalta otetaan ja suurpääomalle annetaan.

Kehotukseen on helppo yhtyä, tyyli sen sijaan jättää toivomisen varaa. Jos kirjoitusta tarkkaan tavaa, saattaa havaita, että Hyvönen tekee samaa kuin Soini, vaikkakin eri sanoilla. Hän kyseenalaistaa polttopullistien miehuuden, puhuu munista jonkinlaisena rohkeuden ilmentymänä – liittää siis miehuuden positiivisiin ominaisuuksiin ja sen puutteen negatiivisiin.

Eikö tämä ole juuri sitä sukupuolittunutta kielenkäyttöä, jota pitäisi vältellä? Yleismaailmallinen tytöttely johtavien poliitikkojenkin suusta on toki vastenmielinen ilmiö, eivätkä naispoliitikkoja uhkailevat rasistit juuri ansaitse sympatiaa, mutta ei se tarkoita, etteikö tällaisesta kielenkäytöstä olisi syytä hankkiutua eroon.

Ihmisiä voi solvata monin tavoin, myös tuijottamatta pakonomaisesti jalkoväliin, sanavarastoa voi kartuttaa vaikka lainaamalla Kapteeni Haddockilta. Ihan pakko ei ole solvata ollenkaan.

P.S. Myös Ville Niinistö (vihr) kirjoittaa samasta ilmiöstä kuin Hyvönen.