Kauppalehti uutisoi maanantaina ruotsalaisen vakuutusyhtiö Folksamin turvaistuintestistä, jossa kaksi istuinta oli todettu suorastaan hengenvaarallisiksi. Entistä pahemmalta uutinen kuulosti, kun huomasin, että toinen hylsyn saaneista istuimista on läheistä sukua sille, jossa poikamme istuskelee.

Hylätyt istuimet – Cybex Pallas ja Kiddy Guardianfix Pro 2 – ovat molemmat palkkimallisia istuimia, joissa lapsi istuu kasvot menosuuntaan. Tenava köytetään tuoliin turvavyön ja tukevan tyynyn avulla. Kauppalehti kertoo:

Testissä oli mukana myös kaksi istuinta, joita voi käyttää vain niin, että lapsen kasvot ovat menosuuntaan. Tällaiset istuimet ovat saaneet hyviä tuloksia eurooppalaisissa lasten turvaistuinten kuluttajatesteissä, mutta tässä testissä molemmat istuimet hylättiin.

[…]

“Tulee helposti kiusaus uskoa, että hyvät tulokset kolaritestissä merkitsevät hyvää suojaa, mutta totuus on, että nämä kaksi istuinta voivat pahassa kolarissa aiheuttaa hengenvaarallisia vammoja. Syynä on se, että kolarissa koko rasitus kohdistuu lapsen vatsaan, mitä ei mitata eurooppalaisissa lakisääteisissä vaatimuksissa eikä kuluttajatesteissä”, sanoo testin tehneen vakuutusyhtiö Folksamin liikenneturvallisuustutkija Helena Stigson tiedotteessa.

Turvaistuintesti: Kaksi hylättyä – “hengenvaarallisia vammoja”, Kauppalehti 7.12.2015

Kyseiset istuimet ovat tosiaan pärjänneet turvaistuintesteissä sangen mainiosti – esimerkiksi Autoliiton yleiseurooppalaisissa testeissä molemmat on todettu hyviksi. Folksamin testi kuitenkin paljasti standardeista ja istuimista merkittäviä heikkouksia.

Testitön testi

Folksam julkaisi testiraportin (PDF), josta pääsee näppärästi lukemaan testiprotokollan. Hylkäämisen syy selviääkin heti ensimmäisen sivun tiivistelmästä:

Nämä kaksi kasvot menosuuntaan kiinnitettävää istuinta hylättiin testissä, koska tällainen käyttö on täysin kansallisen suosituksen vastaista.

Toisin sanoen: koska kansalliset suositukset sanovat, että pieni lapsi pitää kuljettaa selkä menosuuntaan, Cybex ja Kiddy hylättiin suoralta kädeltä.

Testissä arvioitiin turvaistuimia kahdeksalla eri mittarilla:

  • Turvaistuimen tyyppi
  • Käännettävä yhdistelmäistuin
  • Painoraja
  • Selkänojan korkeus
  • Jalkatila
  • Alakiinnityshihna / tukivarsi
  • Tukijalka
  • Asennus kojelautaa vasten
  • Istuimen sivutörmäyssuoja

Tarkkasilmäinen saattaa huomata, että testiparametreissa ei mainita mitään törmäyksistä, pyörähdyksistä, retkahduksista tai lapseen kohdistuvista voimista. Tämä johtuu siitä, että istuimia ei testattu. Ei siis siinä mielessä kuin turvaistuintestit helposti ymmärretään. Sen sijaan tarkoituksena oli ohjata ruotsalaiset ostajat noudattamaan kansallisia suosituksia:

Ruotsalaisten kuluttajien on tärkeää saada tietoa siitä, mikä on tunnusomaista turvallisille lastenistuimille, jossa lapsi voi kauemmin istua selkä menosuuntaan.

Folksamin turvaistuintestin tarkoitus on arvioida nykyisiä lasten turvaistuimia niistä parametreista käsin, joiden tiedetään mahdollistavan lapsen istumisen selkä menosuuntaan niin kauan kuin mahdollista ja jotka suojaavat lasta kolaritilanteessa parhaiten.

Koko harjoituksen tarkoitus on siis saada ihmiset valitsemaan sellainen istuin, jossa lapsi pidetään selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi Britax Römer Multitech II -istuin on tilava ja selän saa menosuuntaan. Se on kuitenkin yhdistelmäistuin, jonka voi kääntää myös kasvot menosuuntaan, ja niinpä Folksamin tuomio on “huonompi kuin keskimääräinen istuin”.

Cybex ja Kiddy ovat luonnollisesti pahnan pohjimmaiset, sillä ne asennetaan väärinpäin eikä niitä voi tukea auton kojelautaa vasten. Istuimet eivät saa pisteitä edes jalkatilasta, sillä ominaisuuksien arvioinnin sijaan testin tarkoituksena on lähinnä rohkaista kuluttaja valitsemaan oikein. Pään sivusuojakin istuimissa on arvioitu huonoksi, mutta punaista hylsyn merkkiä tarkempaa arviota ei ole tarjolla.

Loppulauseissa mainitaan, että palkki-istuimissa lapsi on kiinnitetty huonommin kuin valjailla tai turvavyöllä kiinnitettynä, joten lapsi saattaa irrota istuimesta auton pyörähtäessä ympäri. Lähteeksi tälle annetaan ilmeisesti Britaxin – siis kilpailevan turvaistuinvalmistajan – julkaisema Youtube-video. Vaikka huoli irtoamisesta on sinällään todellinen, turvaistuinten hyväksyntätestiä muutettiin pari vuotta sitten juuri tämän takia (ECE R44/04, lisäys 7, PDF), ja ainakin Cybex ilmoittaa istuintensa läpäisevän myös uusitun testin.

Myöskään väitteelle vatsaan aiheutuvista vammoista en varsinaisesti löytänyt lähdettä. Muutaman vuoden vanhassa Ylen artikkelissa asialla kyllä spekuloidaan mutta mainitaan sen testaaminen mahdottomaksi. Folksam viittaa Transport Canadan julkaisuun Crash Test With Shield Seat, mutta valitettavasti en löytänyt kyseisen paperin olemassaolosta mitään muuta vihjettä. Ehkä kyseisessä julkaisussa on onnistuttu testaamaan myös sisäelinkuormitusta, mutta Folksamin raportista se ei selviä.

Suositus selkä menosuuntaan matkustamisesta on sinällään yleismaailmallinen, mutta siinä missä esimerkiksi Liikenneturva suosittelee tätä kiinnitystapaa kolmeen vuoteen asti, Ruotsissa suositus on neljä vuotta. Ruotsissa on myös kehitetty turvaistuinten vapaaehtoinen Plus-testi, joka testaa istuimen antamaan suojaa virallista hyväksyntätestiä kattavammin. Molemmat hankkeet ovat ehdottoman kannatettavia, ja selkä menosuuntaan näyttäisi tutkimusten perusteella olevan ihan oikeasti lapselle se turvallisin tapa kuljettaa.

Siitä huolimatta Folksamin testiä voi hyvällä syyllä kutsua propagandaksi – kun testin tulos ainakin kahden osallistujan osalta on ennalta päätetty ja puheet hengenvaarasta perustuvat törmäystestin sijaan kansallisiin suosituksiin, sama tulos olisi saatu selaamalla valmistajan tuotekuvastoa. Tämä olisi ehkä selvinnyt myös Kauppalehdelle, jos uutista varten olisi luettu muutakin kuin vakuutusyhtiön lehdistötiedote.