Sami Sundell
Sami Sundell
1 min read

Tags

Karoliininen instituutti julkaisi eilen lääketieteen Nobel-palkinnon saajat. Palkinto jaettiin tänä vuonna puoliksi: toisen puolikkaan saivat William C. Campbell ja Satoshi Ōmura avermektiini-loistautilääkkeen kehittämisestä, toisen puolikkaan puolestaan Youyou Tu malarialääke artemisiinin löytämisestä.

Nobel-sivustolta löytyy kattava katsaus (pdf) sekä tutkijoihin että sairauksiin. Palkinnon saajista mielenkiintoisin on Youyou Tu, sillä hänen tutkimuksensa liitetään esimerkiksi Helsingin Sanomien uutisessa perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen.

Tässä vaiheessa täytyy korostaa, että Helsingin Sanomien juttu aiheesta on asiallinen. BBC:n artikkelin otsikko – Nobel Prize winner Tu Youyou helped by ancient Chinese remedy – ja HS:n aiemman henkilöjutun (pdf) loppusanat sen sijaan viiraavat jo aavistuksen verran sellaiseen suuntaan, että epäilen vaihtoehtoispiirien tarttuvan tuoreeseen nobelistiin kuin takiaiset.

Perinteiden jalostamista

On syytä huomata, että Youyou Tu ei voittanut Nobelia piikittämällä meridiaaneja. Hän ei liioin syöttänyt potilaille elohopeaa.

Ei. Tu oli osallisena Maon perustamassa tutkimusryhmässä, joka etsi lääkettä malariaan, ja pääsi kesämarunan jäljille luettuaan Ge Hongin vuodelta 340 peräisin olevaa kirjoitusta. Tämän pohjalta hän päätyi myös kylmäuuttamismenetelmään, jonka avulla hän onnistui eristämään tehokkaan malarialääkkeen.

Artemisiinin käyttäminen todisteena perinteisen kiinalaisen lääketieteen toimivuudesta oikaisee tapahtumaketjusta kuitenkin useamman mutkan.

Tun ryhmä tutki nimittäin yli 2 000 erilaista kiinalaisen lääketieteen yrttivalmistetta. Näistä 640 poimittiin mahdollisiksi malarialääkkeiksi joista puolestaan lupaavimmaksi valikoitui kesämaruna.

Kesämarunasta eristettyä uutetta testattiin hiirillä, apinoilla ja lopulta kliinisissä kokeissa ihmisillä. Kun uute vaikutti tehokkaalta, sen tutkimista jatkettiin ja viimein, vuonna 1972, tutkijat onnistuivat erottamaan kesämarunasta vaikuttavan aineen, artemisiinin. Osittain poliittisten, osittain muiden syiden takia artemisiini jäi erityisesti länsimaissa vähälle käytölle, kunnes WHO vuonna 2005 ryhtyi suosittelemaan artemisiinin ja muiden lääkkeiden yhdistelmää malarian hoitona.

Merkittävä osa lääkkeistä eristetään edelleen luonnosta. Vaikuttavien aineiden pitoisuudet kuitenkin vaihtelevat, imeytyminen voi olla vaihtelevaa, eri kasvien vaikuttavat aineet saattavat vaikuttaa ristiin yllättävillä tavoilla. Toisin sanoen: luontaislääkinnässä käytetään aivan varmasti kasveja, joissa on vaikuttavia aineita, mutta hoidon lääkinnällinen vaikutus saattaa olla vähintäänkin vaihteleva.

Luontaislääkintää ei siis kannata suin päin tuomita. Youyou Tu ei kuitenkaan saanut Nobeliaan luontaislääkinnästä, ei liioin perinteisestä kiinalaisesta lääketieteestä. Kyllä palkinto jaettiin ihan siitä toimivasta, tieteellisestä lääketieteestä.