Sami Sundell
Sami Sundell
4 min read

Tags

Kuntavaalit lähestyvät, ja puolueiden edustajarekrytointi on kukkeimmillaan. Jonkin verran on syntynyt uutisotsikoita siitä, että ainoastaan yksi puolue ei edellytä rasisminvastaista sitoumusta ehdokkailtaan.

Kun lähdetään Kehä III:n ulkopuolelle, niin keskustelutapa ja -tyylit ovat kovin erilaisia. Eri ihmisillä on eri ajatukset, mikä on rasistista puhetta ja mitä voi vitsillä heittää ja mitä ei.

Riikka Slunga-Poutsalo (ps) Kuntalehdessä (23.9.2016)

Nyt perussuomalaissakin on ilmeisesti päästy yksimielisyyteen siitä, mikä on rasismia, ja selvää on, että sitä vastustetaan. Itse asiassa se on jopa niin selvää, että Sampo Terhon (ps) mukaan asiasta ei tarvitse antaa sen kummempia lupauksia.

Toinen kysymys meidän kunnallisvaaliehdokkaidemme sitoumuksista. Meidän jokainen ehdokkaamme on sitoutunut arvokkaaseen käytökseen, joka käsittääkseni sisältää myös sen, että ei tee mitään rasistisia toimia tai ulostuloja. (Välihuutoja) Lisäksi olemme jo allekirjoittaneet rasisminvastaisen julistuksen, kuten muutkin puolueet täällä. Tämä olisi hyvä muistaa ennen kuin jatketaan näitä naurettavia syytöksiä.

Sampo Terho (ps) eduskunnassa (5.10.2016)

Ja näinhän se tosiaan on! Perussuomalaiset itse asiassa julkaisivat jo vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen julkilausuman “syrjintää, rasismia ja väkivaltaa vastaan” (pdf). Pari päivää aiemmin Teuvo Hakkarainen (ps) oli puhunut ehkä aavistuksen rasistisesti paikallislehdessä. Vuotta myöhemmin silloinen hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ja syksyllä 2013 James Hirvisaaren (silloinen ps) kaveri tuuletti kainaloita eduskunnassa. Jälkimmäisessä tapauksessa julkilausuma puri ja Jameksen vei muutoksen tuulet.

Vaan kukapa vanhoja muistaisi. Viime lokakuussa kaikki eduskuntaryhmät allekirjoittivat yhteisen julkilausuman, jossa sitouduttiin Euroopan poliittisten puolueiden peruskirjaan rasismista vapaan yhteiskunnan puolesta (pdf). Tämän sitoumuksen jälkeen jyrkin tapahtuma lienee Hakkaraisen kirjoitusten päätyminen valtakunnansyyttäjälle syyteharkintaan. Halla-aho, Juho Eerola (ps) ja Leena Meri (ps) toki välillä vitsailevat rasistisesti, mutta sehän on nykyään jokapäiväistä. Laura Huhtasaari (ps) saattaa pohdiskella Rajat kiinni -mielenosoitukseen osallistumista, rajailee luovasti ihmisoikeuksia ja ehdottaa turvapaikanhakuoikeuden poistamista, mutta tällä ei luonnollisesti ole mitään tekemistä rasismin kanssa.

Kunnissa kuhisee

Kun siirrytään kunnallistasolle, alkaa sitten tapahtua. Nopealla haulla rasistisia ja muuten päättömiä kommentteja löytyy viime ajoiltakin ihan kohtalainen nippu.

Nämä ovat siis pikaisella Google-haulla viime aikoina tapahtuneita rasistisia ulostuloja. Yllä mainittu Kiemunki lienee edelleen kansanedustaja Lea Mäkipään (ps) avustaja, joten kannanottojen luulisi olevan Terhollekin tuttuja.

Aivan kaikki ei perussuomalaisissakaan mene läpi. Porukasta on erotettu ainakin Olli Sademies, joka perussuomalaisten valtuutettuna ehdotti Afrikasta tulevien pakkosterilisaatiota. Mertsu Merivirta puolestaan erosi perussuomalaisista itse vihjailtuaan ensin väkivallalla

Arvokasta käytöstä

Keskiviikon eduskuntakeskustelussa jo aiemmin mainitsemani Leena Meri valitteli kielenkäytöstä viitaten muun muassa Alf Rehnin viimeaikaisiin terveisiin hallitukselle ja arvostelijoille.

Olen itse asiassa jossain määrin samaa mieltä; Rehnin ensimmäinen kommentti opintotuista vaikutti spontaanilta ja kiroilu toi tehoja. Jälkimmäinen “olen professori ja saan käyttäytyä niin huonosti kuin haluan” taas vaikuttaa lähinnä kiukuttelulta.

Vaan Meri heittelee kiviä lasitalossa. Jos aletaan katsoa, mitä ja miten ihmiset puhuvat, kehottaisin kiinnittämään huomiota vaikkapa Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Jorma Uskiin (ps), joka syyllisti innolla joukkoraiskauksen uhria. Jos kyse on siitä, miten sanotaan, voi vilkaista vaikkapa lahtelaisen valtuutetun Kalle Aaltosen (ps) päänaukomiset SPR:lle ja Petteri Orvolle (kok). Tai vilkaista Aaltosen Facebook-sivuilta, kuinka valtuutettu jakelee rikollisille tappotuomioita.

Entä Juho Eerolan rokkitouhut – Eerolahan on ainakin toistaiseksi Kotkan kaupunginvaltuutettu? Terho otti Eerolan puhutteluun, joten tapaus lienee taputeltu ja arvokas käytös sillä varmistettu.

Mutta hei, ehkä viime kierroksella kuntavaaliehdokkailta ei edellytetty arvokasta käytöstä, ja mainitut sankarit ovat ensi keväänä poissa listoilta. Ainakin Uski tosin on jo ilmoittanut Twitterissä olevansa ehdolla. Perussuomalaisten riveissä.

P.S. Eduskunta, jonka kaikki puolueet allekirjoittivat rasismin vastaisen julkilausuman, on kuluneena vuonna muun muassa lyhentänyt turvapaikanhakijoiden valitusaikoja ja aikovat vaatia turvapaikanhakijoilta ilmoittautumisvelvollisuutta sekä laskea työttömien maahanmuuttajien perusturvan pienemmäksi kuin Suomen kansalaisilla. Maahanmuuttovirasto puolestaan on alkanut käännyttää turvapaikanhakijoita urakalla, luonnollisesti ilman minkäänlaista poliittista painostusta. Nämä päätökset ovat aika lailla oppikirjaesimerkkejä rakenteellisesta rasismista, vaikka pykälissä ja päätöksissä ei pigmentistä puhutakaan.

P.P.S. Turvapaikoista puheen ollen, Pohjoismaiden ministerineuvoston raportin mukaan naiset saavat turvapaikan miehiä harvemmin. Varmastikin kyse on vain sattumasta.