Michael Phelps todisti Rion altaassa jälleen jokseenkin jättimäiset kykynsä ja voitti tiistaina jo 21. kultamitalinsa. Viime päivinä huomiota ovat kuitenkin herättäneet Phelpsiä koristavat mustelmat. BBC kirjoitti aiheesta pari päivää sitten, ja 10.8. oli Helsingin Sanomien vuoro.

Kyse on siis kuppauksesta. Tapa on tuttu monista kulttuureista, vaikka tavat ja selitykset vaihtelevat. Meikäläisen kuppauksen juuret lienevät vanhassa kunnon humoraaliopissa, jonka mukaisesti ihoon tehdään haava, josta sitten kuppaussarvien avulla imetään pahaa verta pois. Kiinalaisessa perinteessä kyseessä on akupunktion johdannainen, jossa ei tehdä haavoja, vaan alipaineella stimuloidaan akupisteitä.

Molemmat ovat aika lailla puhdasta huuhaata. Steven Novella tarttui olympialaisten innoittamana kuppaukseen blogikirjoituksessaan, jossa tuomio on aika selvä: yhden katsauksen mukaan kuppauksesta saattaa olla apua kivun hallinnassa, mutta tämäkin on epävarmaa.1 Toisessa etsittiin alaselän kipua koskevia tutkimuksia, ja vaikka niiden löytymiseksi käännettiin jokainen kivi, lopputulos oli, että “lisää tutkimusta tarvitaan”.2

Mitäs hittoa, herra Hakkarainen?

Kun näyttö kuppauksen eduista on vähintäänkin häilyvää, on hiukan yllättävää, että Helsingin Sanomien jutussa urheilulääkäri Harri Hakkarainen antaa ymmärtää, että kuppaus on näppärä tapa saada kehon verituotanto käyntiin.

Hakkaraisen mukaan kuppauksella stimuloidaan kehoa tuottamaan uutta verta poistetun veren tilalle. Toimenpide tapahtuu käyttämällä kuppaussarvia tai imukuppeja, jotka imeytetään ihoon vetämään verta alipaineen avulla.

“Kun verta tulee ulos, se stimuloi elimistön omaa verentuotantoa eli nostaa muun muassa kehon omaa erytropoietiinitasoa – hyvin vähän, mutta nostaa. Se nostaa jonkin verran ihmisen aktiivisten tulehduksen välittäjäaineiden määrää”, Hakkarainen kertoo.

Läikät Michael Phelpsin selässä herättävät ihmettelyä (HS 10.8.2016)

Riittääkö mainittu “hyvin vähäinen” erytropoetiinitason nousu oikeasti kumoamaan lattialle valuvien verisolujen aiheuttamaa suorituskyvyn heikkenemistä? Oliko se nyt verenluovutus vai veritankkaus, joka oli kiellettyjen menetelmien listalla?

Ei sillä, Phelpsin tapauksessa kyseessä näyttää ilmiselvästi olevan juuri tuo kuppauksen kiinalainen muoto, jossa ihoon ei tehdä haavoja. Tämä on tavallaan ihan hyvä – avohaavat uimarilla eivät kuulosta kovin hyvältä, varsinkin jos kuppauksen suorittaa tiimikaveri. Joku voisi veikata, että Hakkarainen ei tarkkaan ottaen taida ihan tietää, mistä puhuu.

Twitterissä esitettiin myös, että kuppaus toimii vähän samalla tapaa kuin hieronta stimuloiden lihaksia ja lihaskalvoja. Suhtaudun siihenkin aavistuksen skeptisesti, ja veikkaisin perinteisen hieronnan olevan parempi ja vähemmän vahinkoa aiheuttava vaihtoehto. Se tutkimus, mitä kuppauksesta on tehty, näyttäisi kuitenkin keskittyvän pääosin lääketieteen puolelle – en onnistunut arpomaan avainsanoja, joilla olisi löytynyt tutkimusta esimerkiksi kuppauksen vaikutuksesta urheilusuorituksesta palautumiseen.

Tälläkään ei sinällään ole mitään merkitystä, sillä kuppausta ei myydä lihasmanipulaationa. Meikäläiset kuppaajat puhuvat tyypillisesti esimerkiksi kuona-aineiden poistosta, kiinalaisessa suuntauksessa taas avataan qi-energiavirtojen tukkeumia. Tämä käy ilmi myös Helsingin Sanomien toisessa huuhaa-artikkelissa, jossa toimittaja käy itse kuppausta kokeilemassa. Kuona-aineista tosin huolehtivat pääosin maksa ja munuaiset, qi-virrat ovat tieteelle tuntemattomia, eikä Kiinassa todellakaan ole “kahta lääketiedettä”, vaikka se HS:n faktalaatikossa lukeekin.

Urheilijat ovat taikauskoista sakkia, ja asiaan suhtaudutaan yleensä melko hyväntahtoisesti. Phelpskin saa olla yksityisesti niin taikauskoinen kuin haluaa. Ehkä kuppaus vaikuttaa lihaksiin, eikä psykologiaa voi aliarvioida – kirkkaimmassa kärjessä erot ovat pienet, ja Phelps saattaa tosiaan tuntea olonsa paremmaksi kuppauksen jälkeen ja uida siksi paremmin.

Mustelmineen Phelps on kuitenkin tällä hetkellä valtava mainostaulu uskomushoidoille. Phelpsin tapauksessa se voi olla harmitonta, mutta täsmälleen saman hoidon karuista jäljistä uutisoitiin kesäkuussa. Haastattelemalla hassuja puhuvaa lääkäriä ja kertomalla omia kokemuksia Helsingin Sanomat antaa ymmärtää, että puoskarointi pitäisi ottaa vakavasti.

P.S. Kuppauksen tehosta on toki vastakkaisiakin mielipiteitä – esimerkiksi vuonna 2012 tehdyssä meta-analyysissä kuppaus ja kiinalainen lääketiede todettiin tehokkaaksi mm. vyöruusuun ja moneen muuhun vaivaan; tosin tässäkin tutkimuksessa valiteltiin, että tehdyt tutkimukset ovat kautta linjan heikkolaatuisia.3

P.P.S. Yhdysvaltalainen painonnostaja Morghan King on käyttänyt koko uransa samoja alusvaatteita ja sukkia, Kenian Wesley Korir syö ennen jokaista maratonia tonnikalasubin. Saisikohan näiden vaikutuksista kommentit vaikka Paola Suhoselta ja Henri Alénilta?

P.P.P.S. Helsingin Uutisten kuppausjutussa muuten puoskari kertoo opiskelleensa “laillistetuksi kuppariksi”. Niin kuin saattaa arvata, kyse ei ole ainakaan terveydenhuollon ammattinimikkeestä. Ainakin pari vuotta sitten hygieniaa valvottiin epämääräisellä lupaprosessilla. Edit: Lisäsin linkin, jotta käy selväksi, että kyse tosiaan aiemmasta Helsingin Uutisten, ei Helsingin Sanomien artikkelista.

1 Lee et al: Is Cupping an Effective Treatment? An Overview of Systematic Reviews (J Acupunct Meridian Stud 2011), doi:10.1016/S2005-2901(11)60001-0

2 Huang et al: Effectiveness of cupping therapy for low back pain: a systematic review (Acupunct Med 2013), doi:10.1136/acupmed-2013-010385

3 Cao et al: An Updated Review of the Efficacy of Cupping Therapy (PLoS One 2012), doi:10.1371/journal.pone.0031793