Sami Sundell
Sami Sundell
1 min read

Tags

Kopiosto julkaisi tänään Digi­luvan, jonka hankkimalla oppi­laitokset saavat kopioida verkosta sisältöä ja käyttää sitä opetuksen materiaalina. Kopioston mukaan uusi lupa ratkaisee monia opetuksen tekijän­oikeus­kysymyksiä.

Yksi kysymys, johon Kopiosto ei lehti­tiedotteessaan vastaa, koskee sen omaa roolia tekijän­oikeus­tantereilla. Millä lihaksilla Kopiosto verkkolupia todellisuudessa jakelee?

Kopioston, samoin kuin muidenkin tekijän­oikeus­järjestöjen, lupa­toiminta perustuu Opetus­ministeriön kanssa sovittuun käytäntöön, jossa lukuisia tekijöitä edustava järjestö voi jakaa yleis­kattavia lupia alansa teosten käyttämiseen. Tästä sopimus­lisenssistä säädetään tekijän­oikeus­lain 26. pykälässä.

Käytäntö on sinällään ymmärrettävä ja hyväksyttäväkin: ei ole realistista odottaa, että jokainen tekijän­oikeuden alaista materiaalia käyttävä taho kävisi kysymässä tekijältä erikseen lupaa teosten käyttöön. Moinen kysely­prosessi olisi kohtuuttoman raskas niin tekijöille kuin teosten käyttäjillekin.

Kopioston digi­lupa vääntää kuitenkin nupit kerta­heitolla yhteen­toista. Kyse ei ole pelkästään ammattimaisten tekijöiden tai julkaisijoiden teosten hyödyntämisestä; Kopioston tarjoama lupa kattaa koko internetin kuva- ja teksti­materiaalin – luvan ulko­puolelle jäävät lähinnä muiden tekijän­oikeus­järjestöjen edustamat taiteen alat.

Tekijän­oikeus­järjestöjen asema perustuu ainakin nimellisesti mandaattiin, jonka järjestöt saavat edustamiltaan tekijöiltä. Nyt onkin ehkä hyvä hetki miettiä, mikä on Kopioston todellinen asema digitaalisen sisällön tuottajien keskuudessa. Yhdistyksen koti­sivujen mukaan sillä on valta­kirja noin 50 000 suomalaiselta tekijältä. Luku on toki iso, mutta toisaalta 250 000 suomalaista on vastannut Facebookissa kysymykseen "Miten päin kinkku ja juusto voi­leivälle?". Viidellä miljoonalla suomalaisella on internet­yhteys, ja sosiaalisen median ja kamera­puhelimien maailmassa kohtalainen osuus näistä käyttäjistä on myös julkaissut tuotoksiaan verkossa. Muualta maailmasta saattaa löytyä pari järjestöjen ulko­puolista tekijää lisää.

Tekijän­oikeus­järjestöt ovat käyneet sotaa internet-piraatteja vastaan jo pari­kymmentä vuotta, viimeksi viime viikolla suomalaiset musiikki­tuottajat haastoivat Pirate Elisan. Samaan aikaan toisaalla Kopiosto on omimassa itselleen koko internetin.